Nebezpečenstvo konzumácie jahôd, o ktorých 08 z 10 ľudí nevie!

Toto fantastické, chutné ovocie je nielen chutné, ale aj mimoriadne bohaté na vitamín C, antioxidanty, vlákninu a flavonoidy, čo z neho robí skutočnú zdravotnú bombu.

Je však dôležité vedieť, že toto obľúbené ovocie môže byť v niektorých prípadoch nebezpečné pre naše zdravie. Jahody – hoci sú u mnohých obľúbené – často spúšťajú alergické reakcie, najmä u tých, ktorí sú už citliví na peľ alebo iné potraviny.

Alergia na jahody a žihľavka – nie zriedkavý jav

Existujú potraviny, ktoré môžu u časti populácie spustiť alergickú reakciu a bohužiaľ pre mnohých sú jahody jednou z nich. Najčastejším príznakom po konzumácii jahôd je žihľavka, ktorá sa prejavuje ako červené, vyvýšené, svrbiace škvrny na koži.

Žihľavka (urtikária) je rýchlo sa rozvíjajúce ochorenie kože, ktoré môže postihnúť trup, ruky, nohy a dokonca aj tvár. Základnou príčinou je zlúčenina nazývaná histamín, ktorá sa uvoľňuje ako súčasť imunitnej odpovede tela.

Histamín – kľúč k reakcii

Je dôležité vedieť, že jahody nie sú obzvlášť vysokohistamínovou potravinou, ale sú potravinou uvoľňujúcou histamín, čiže môžu spôsobiť nadprodukciu histamínu v tele u ľudí, ktorí sú naň náchylní.

To vyvoláva alergické reakcie – ako sú kožné príznaky alebo opuch.

Ďalšie potraviny s podobnými účinkami:

  • vyzreté syry
  • paradajka
  • alkoholické nápoje (napríklad červené víno, pivo)
  • kakao, čokoláda
  • malina
  • salicyláty (napríklad aspirín)
  • nesteroidné protizápalové lieky (NSAID)

Kedy by ste mali navštíviť lekára?

Ak sa vám po konzumácii jahôd objavia na tele červené fľaky, svrbia vás, alebo vám opúchajú pery, viečka či uši, oplatí sa čo najskôr konzultovať s lekárom.

V závažnejších prípadoch sa môže vyvinúť laryngeálny edém, ktorý môže upchatím dýchacích ciest spôsobiť život ohrozujúce stavy – to si vyžaduje okamžitú núdzovú starostlivosť.

Môže sa to stať každému – dokonca aj v dospelosti

Zlou správou je, že alergická reakcia sa môže vyvinúť kedykoľvek, bez ohľadu na vek, aj keď niekto predtým jedlo bez akýchkoľvek sťažností roky konzumoval.

To platí najmä pre ľudí, ktorí trpia inými alergiami (napr. ambrózia, peľ brezy), pretože sa u nich môžu vyskytnúť aj skrížené alergie.

+1 Zaujímavý fakt: U jahôd s bielou dužinou je menej pravdepodobné, že spôsobia príznaky

Podľa niektorých výskumov môže antokyanín v jahodách, ktorý im dodáva červenú farbu, pôsobiť alergicky. V prípade belších odrôd je táto látka prítomná v menšom množstve, preto takéto jahody menej spustia alergickú reakciu.

  • Jahody obsahujú množstvo cenných živín, no u niektorých ľudí môžu vyvolať alergiu.
  • V dôsledku účinku uvoľňujúceho histamín sa môže objaviť svrbenie, vyrážka a opuch.
  • Reakcie sa môžu vyvinúť aj v dospelosti, bez predchádzajúcej anamnézy.
  • V prípade závažných príznakov je potrebná okamžitá lekárska pomoc.
  • Ak mal niekto niekedy alergiu na jahody, mal by sa jej konzumácii v budúcnosti vyhnúť.

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*