Nekŕmte rakovinu: 13 potravín, ktorým sa treba vyhnúť!

Výživa hrá dôležitú úlohu v prevencii a liečbe rakoviny. Výber zdravých potravín môže pomôcť znížiť riziko rakoviny, zlepšiť kvalitu života pacientov s rakovinou a zvýšiť účinnosť liečby.

Prevencia rakoviny

Diéta môže pomôcť predchádzať rakovine niekoľkými spôsobmi. Potraviny bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, ako je ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a chudé bielkoviny, môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením, ktoré môže viesť k rakovine.

Rakovina a výživa – Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Nesprávna výživa ovplyvňuje nielen hmotnosť, ale výrazne súvisí aj s pravdepodobnosťou vzniku rakoviny. Odhaduje sa, že stravovacie návyky súvisia s 30 % prípadov rakoviny v rozvinutých krajinách a 20 % prípadov rakoviny v rozvojových krajinách.

Tieto údaje považujú stravu za druhú hlavnú príčinu rakoviny po fajčení, čo sa dá predvídať. Podľa niektorých štúdií je 60% všetkých prípadov rakoviny spôsobených nesprávnou stravou.

Pravidelná konzumácia jednej alebo viacerých z nasledujúcich potravín môže zvýšiť riziko rakoviny

Spracované jedlá

Spracované potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo cukru, soli, nasýtených tukov a konzervačných látok. zvyšujú riziko srdcových chorôb, cukrovky, obezity a rakoviny.

Štúdie ukázali, že 10% nárast spotreby vysoko spracovaných potravín je spojený s 12% zvýšením celkového rizika rakoviny a 11% nárastom rakoviny prsníka.

Vyhnite sa hotovým cukrárskym výrobkom, nealkoholickým nápojom, štandardným slaným a sladkým pochutinám.

Smažené zemiaky

Akrylamid, chemikália, ktorá vzniká pri varení potravín obsahujúcich škrob pri vysokých teplotách, zvyšuje riziko rakoviny a ovplyvňuje nervový a reprodukčný systém.

Škrobové potraviny, ktoré sa pri varení spálili, majú najvyššie množstvo toxických látok.

Na zníženie akrylamidu odporúča britská Agentúra pre potravinové normy (FSA) nepiecť a nesmažiť potraviny obsahujúce škrob (toasty, zemiaky, chlieb atď.).

Alkohol

Jeden alkoholický nápoj denne stačí na zvýšenie rizika rakoviny prsníka o 5 %, orofaryngu o 17 % a pažeráka o 30 %. Približne 5 % nových druhov rakoviny a 6 % úmrtí na rakovinu na celom svete priamo súvisí s konzumáciou alkoholu.

Slanina

Spracované deriváty červeného mäsa, ako je slanina, klobásy a údeniny všeobecne, zvyšujú riziko rakoviny. Najmä denná konzumácia 50 gramov (4 plátky slaniny alebo šunky) zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 18 %.

Prepečené mäso

Grilované mäso môže poškodiť DNA. Podľa amerického National Cancer Institute sa mäso varené pri veľmi vysokých teplotách, na otvorenom ohni alebo na panvici vytvára na svojom povrchu heterocyklické amíny a polyaromatické uhľovodíky, ktoré spôsobujú zmeny v DNA, ktoré sú spojené s rizikom rakoviny.

Pravidelná konzumácia prepečeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny pankreasu o 60 % a u žien po menopauze zdvojnásobuje riziko rakoviny prsníka.

Červené mäso

Bez ohľadu na to, ako je varené, pravidelná konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny pankreasu, hrubého čreva a žalúdka.

Biela múka

Strava bohatá na potraviny s vysokým glykemickým indexom môže podľa vedcov z University of Texas Cancer Research Center zvýšiť riziko rakoviny pľúc o 49 %.

Horúce nápoje

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pitie kávy alebo čaju pri veľmi vysokých teplotách zvyšuje riziko rakoviny pažeráka. V kombinácii s fajčením a alkoholom sa riziko zvyšuje päťnásobne.

Cukor

Ak vynecháte cukor, znížite riziko rakoviny. Štúdie ukázali, že ženy, ktoré konzumujú veľa cukru, majú o 27% vyššie riziko vzniku rakoviny prsníka.

Zvýšená hladina glukózy v krvi zvyšuje hladiny estrogénu spojené s rakovinou prsníka. Rakovinové bunky potrebujú na rast rýchlu energiu a cukor im dodáva.

Mliečne výrobky

Konzumácia veľkého množstva mliečnych výrobkov zvyšuje riziko rakoviny prostaty. Podľa niektorých výskumníkov je to kvôli tukom v mliečnych výrobkoch, vápnik a hormóny, zatiaľ čo iní hovoria, že mliečne výrobky menia hladinu vitamínu D a testosterónu.

Popcorn v mikrovlnnej rúre

Problémom nie sú pukance, ale obal, ktorého vnútro obsahuje chemikáliu, aby sa naň zrnká kukurice neprilepili. Ako sa balík zahrieva, povlak sa rozpadá a uvoľňuje kyselinu perfluóroktánovú, ktorá sa spája so zvýšeným rizikom rakoviny pečene a prostaty.

Nasýtený tuk

Výrazné zvýšenie hladiny cholesterolu vedie k rýchlej proliferácii črevných kmeňových buniek, čím umožňuje vznik rakovinových nádorov 100-krát vyššou rýchlosťou.

Nealko nápoje

Podľa austrálskych vedcov stačí jeden nealkoholický nápoj denne na zvýšenie rizika mnohých druhov rakoviny vrátane pečene, prostaty, vaječníkov a žlčníka.

Tipy na zdravú výživu na prevenciu a liečbu rakoviny

Ak chcete dodržiavať zdravú výživu na prevenciu a liečbu rakoviny, postupujte podľa týchto tipov:

  • Jedzte rôzne druhy ovocia, zeleniny, celozrnné výrobky, chudé bielkoviny a zdravé tuky.
  • Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, sladeným nápojom a červenému a spracovanému mäsu.
  • Udržujte si zdravú váhu.
  • Piť veľa vody.

Ak máte rakovinu, je dôležité, aby ste sa o svojej strave porozprávali so svojím lekárom. Váš lekár vám môže pomôcť vypracovať stravovací plán, ktorý spĺňa vaše nutričné ​​potreby a pomôže vám vyrovnať sa s liečbou rakoviny.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*