Ingrediencie pre 4 osoby:
Cesto:
- 1 šálka (200 ml) polohrubej múky
- 1/2 šálky práškového cukru
- 2-3 lyžice mletých vlašských orechov
- 100 g masla bez soli
- lyžička soli
Krém:
- 3 vajcia
- 4 lyžice hladkej múky
- 1 šálka cukru
- 1-2 čajové lyžičky vanilkového extraktu alebo cukru
- 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
- 1 citrónová šťava
- trocha soli
Príprava:
- 1.Múku preosejeme a zmiešame s vlašskými orechmi, práškovým cukrom a soľou. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a rozmixujte elektrickým mixérom, mala by vám vzniknúť drobivá zmes! Použite hlbokú misu, aby múka nelietala na všetky strany.
- 2.Formu alebo zapekaciu misu potrieme olejom a prikryjeme papierom na pečenie. Zmes pretrepeme a dno zakryjeme ľahkým rovnomerným stlačením zmesi. Rúru vložíme do predhriatej rúry na 180 C na 20 minút.
- Ja som použila misku s rozmermi 30cmx23cm. Dostala som 16 koláčikov s malým zvyškom, ktoré som nakrájala, aby moje štvorce mali rovnakú veľkosť, takže ak pracujete pre hostí alebo väčšiu rodinu, pokojne zdvojnásobte a použite väčšiu formu. Cesto a krém by mali byť v polovičnom pomere hrúbky, keď sú koláčiky hotové, alebo 1:2, aby bolo cesto tenšie ako vrstva krému a nie naopak 🙂
- 3.Po dokončení vyberte a odložte.
- 4.Do hlbokej misy pridajte prísady na smotanu a všetko spolu vyšľahajte elektrickým mixérom. Nalejeme na upečené cesto a vrátime späť do rúry piecť ešte na 15 minút.
- 5.Po dokončení vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
- 6.Vychladnutý koláč pokrájame a posypeme práškovým cukrom.
P.S. To je receptik, ktorý je populárny v Európe. Do krému som pridala len vlašské orechy ako extra a vanilku, pretože vždy rada niečo obmieňam, samozrejme sa dá urobiť aj bez vlašských orechov len obyčajné chrumkavé cesto, alebo môžete pridať mleté mandle. Ak chcete, môžete do krému pridať aj trochu rumu. 🙂
Príjemné pečenie a dobrú chuť!👩🍳👌
Leave a Reply