Neodolateľný, citrónový koláč: Super jednoduchá a rýchla príprava!

Ingrediencie pre 4 osoby:
Cesto:
  • 1 šálka (200 ml) polohrubej múky
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 2-3 lyžice mletých vlašských orechov
  • 100 g masla bez soli
  •  lyžička soli
Krém:
  • 3 vajcia
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka cukru
  • 1-2 čajové lyžičky vanilkového extraktu alebo cukru
  • 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
  • 1 citrónová šťava
  • trocha soli

Príprava:
  • 1.Múku preosejeme a zmiešame s vlašskými orechmi, práškovým cukrom a soľou. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a rozmixujte elektrickým mixérom, mala by vám vzniknúť drobivá zmes! Použite hlbokú misu, aby múka nelietala na všetky strany.
  • 2.Formu alebo zapekaciu misu potrieme olejom a prikryjeme papierom na pečenie. Zmes pretrepeme a dno zakryjeme ľahkým rovnomerným stlačením zmesi. Rúru vložíme do predhriatej rúry na 180 C na 20 minút.
  • Ja som použila misku s rozmermi 30cmx23cm. Dostala som 16 koláčikov s malým zvyškom, ktoré som nakrájala, aby moje štvorce mali rovnakú veľkosť, takže ak pracujete pre hostí alebo väčšiu rodinu, pokojne zdvojnásobte a použite väčšiu formu. Cesto a krém by mali byť v polovičnom pomere hrúbky, keď sú koláčiky hotové, alebo 1:2, aby bolo cesto tenšie ako vrstva krému a nie naopak 🙂
  • 3.Po dokončení vyberte a odložte.
  • 4.Do hlbokej misy pridajte prísady na smotanu a všetko spolu vyšľahajte elektrickým mixérom. Nalejeme na upečené cesto a vrátime späť do rúry piecť ešte na 15 minút.
  • 5.Po dokončení vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
  • 6.Vychladnutý koláč pokrájame a posypeme práškovým cukrom.

P.S. To je receptik, ktorý je populárny v Európe. Do krému som pridala len vlašské orechy ako extra a vanilku, pretože vždy rada niečo obmieňam, samozrejme sa dá urobiť aj bez vlašských orechov len obyčajné chrumkavé cesto, alebo môžete pridať mleté ​​mandle. Ak chcete, môžete do krému pridať aj trochu rumu. 🙂

Príjemné pečenie a dobrú chuť!👩‍🍳👌

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*