Ukrýva nespočetné množstvo baktérií, ktoré sú spojené s baktériami spôsobujúcimi zápal pľúc a meningitídu. Aj keď sa ju pokúsite sterilizovať v rýchlovarnej kanvici alebo mikrovlnnej rúre, tieto zárodky sa nezničia.
Podľa nového nemeckého vedeckého výskumu je kuchynská špongia domovom nespočetného množstva mikróbov, z ktorých niektoré sú blízkymi príbuznými baktérií spôsobujúcich zápal pľúc a meningitídu.
Vedci odporúčajú meniť ich každý týždeň, pretože aj keď sa pokúsite sterilizovať hubky, napr. vyvarením, baktérie sa nezlikvidujú.
Výskumníci pod vedením Marcusa Egerta z Lekárskej fakulty Univerzity vo Furtwangene, ktorí publikovali prácu v časopise Scientific Reports, analyzovali podľa časopisu Science DNA mikróbov prítomných v 14 používaných kuchynských hubkách.
Zistili, že aj keď sa pokúsili sterilizovať špongie v rýchlovarnej kanvici alebo mikrovlnnej rúre, nezničili dostatok potenciálne nebezpečných mikróbov.
Napríklad, Chryseobacterium hominis a Moraxella osloensis, ktoré môžu spôsobiť infekciu u ľudí s oslabeným imunitným systémom a môžu tiež vytvárať nepríjemný zápach (aj na samotnej špongii).
Na prekvapenie vedcov obsahovali hubky, ktoré sa pravidelne čistili, vyšší podiel patogénov ako hubky, ktoré sa nečistili nikdy.
Je to pravdepodobne preto, že patogénne baktérie sú odolnejšie a rýchlo zaberajú miesto po “dobrých” mikroorganizmoch – podobne ako antibiotiká pôsobia na črevá.
Baktérie sú všadeprítomné na povrchu aj v dutinách vo vnútri huby. Analýza mikrobiómu ukázala, že v mikrobióme dominujú gama proteobaktérie.
Pod mikroskopom sa zistilo, že každý kubický centimeter huby môže ukrývať viac ako 50 miliárd, čo je približne sedemnásobok počtu obyvateľov Zeme. Takáto hustota baktérií sa podľa výskumníkov vyskytuje len vo výkaloch.
Preto je dobré priplatiť si za častú výmenu kuchynskej hubky.
Leave a Reply