Čerešne sú chutné a zdravé – to sa hovorí už dávno. Málo sa však hovorí o tom, že skôstky majú aj liečivé vlastnosti. Nie sú zbytočným odpadom, dajú sa z nich vyrobiť rôzne nápoje a využiť ich na mnoho praktických spôsobov.
Malé a nenápadné loptičky s mnohostranným využitím
Plody čerešní majú veľmi cenné zdravotné vlastnosti, obsahujú veľa vitamínov (napr. skupina B, vitamín C, E, A, H a P) a minerálov. Trochu iná situácia je s kôstkami – tie by sa jesť nemali, no dajú sa využiť mnohými praktickými spôsobmi.
Každá čerešňová kôstka obsahuje draslík, meď, fluór, fosfolipidy, tokoferoly, ako aj pantoténovú a mastné kyseliny. Z tohto dôvodu sa oplatí pripraviť na ich základe konzervy, ktoré pomáhajú pri liečbe rôznych ochorení.
Zo semien sa dajú vyrobiť napríklad oleje, ktoré priaznivo pôsobia na metabolizmus, ale aj likéry, tinktúry, kompóty a iné nápoje. Výborne sa hodia aj na obklady a možno ich použiť aj ako odpudzovač hmyzu alebo ako senzorickú hračku pre dieťa.
Sezóna čerešní trvá od júna do septembra. Preto si stále môžete vychutnať chuť týchto lahodných a zdravých plodov, ale oplatí sa využiť aj výhody, ktoré kôstky ponúkajú.
V žiadnom prípade ich nevyhadzujte do koša a pozrite sa, na čo sa ešte dajú použiť.
Čerešňové kôstky – príklady použitia
1. Infúzia
Čerešňové semienka sú skvelé na prípravu zdravého nálevu. Ako ho pripraviť? Stačí zovrieť 200 ml vody a zaliať 5 g semienok. Nechajte všetko asi 10-15 minút. Po uplynutí tejto doby je infúzia pripravená na pitie. Odporúča sa vypiť maximálne 10 ml trikrát denne.
2. Kompót
Chutný kompót môžeme pripraviť aj na báze čerešňových kôstok. Potrebujeme 150 g čerešní, 0,7 l vriacej vody, cukor, vetvičku mäty a štipku kardamónu. Umyte čerešne a odstráňte kôstky.
Potom ich vložte do vrecka z gázy a pridajte vriacu vodu a varte asi 30 minút. Po uplynutí tejto doby odstráňte kôstky. Potom zmiešajte čerešne s cukrom (množstvo cukru by ste mali prispôsobiť svojmu individuálnemu zmyslu pre sladkosť), mätou a trochou kardamónu. Všetko varíme hodinu.
3. Tinktúra
Čerešňová tinktúra, je výborný nápoj a navyše nenáročný na prípravu. Tinktúra sa pripravuje zo šťavnatých a mierne višní, liehu, vody a cukru.
Spojením všetkých týchto ingrediencií vzniká vynikajúca chuť – jemne mandľová, ktorá vzniká vďaka amygdalínu obsiahnutému v semienkach.
Bohužiaľ, pri pití tejto lahodnej tinktúry by ste mali postupovať s mierou a opatrnosťou. Práve spomínaný amygdalín sa rozkladá na škodlivý kyanovodík.
Vo veľmi veľkých množstvách môže spôsobiť nebezpečné zdravotné následky, vrátane: ťažká otrava, poškodenie pečene a zlyhanie obličiek, ako aj menej závažné, ako je vracanie, nevoľnosť a bolesti hlavy.
4. Na obklady
Málokto vie o mimoriadnej schopnosti čerešňových kôstok. No vedia akumulovať teplo aj chlad. Z tohto dôvodu sa ich oplatí používať na prípravu obkladov – teplých aj studených, pretože oboje pomôže pri mnohých neduhoch.
Najlepšie je vyrobiť si domácu termofor s použitím kôstok. Pripravte si na tento účel bavlnené vrecúško, do ktorého vložte asi 2 kg kôstok. Kôstky si vopred poriadne pripravte – treba ich očistiť a vysušiť (berte do úvahy, že proces sušenia trvá niekoľko dní).
Teplé obklady sú účinné pri bolestiach hrdla, krku, kĺbov a žalúdka (tiež menštruačné bolesti a dojčenské koliky). Zohrievacie obklady pripravte pomocou rúry alebo teplého radiátora.
Studené obklady sú skvelé na ošetrenie akýchkoľvek opuchov, popálenín a modrín. Prinášajú úľavu od horúčky, bolesti hlavy a bodnutia hmyzom. Najlepšie je schladiť ich v mrazničke.
5. Senzorická hračka
Zo sušených čerešňových kôstok môžete vyrobiť hračku pre vaše batoľa. Pripravuje sa podobne ako podomácky vyrobený termofor – stačí zavrieť tucet až niekoľko desiatok (podľa veľkosti vrecka) čerešňových kôstok do bavlneného vrecka. Je dôležité, aby bola taška pevne uzavretá (zašitá), aby sa dieťatku pri hre nedostala kôstka do úst. Tento senzorický vak dokonale stimuluje zmysly dieťatka.
6. Čerešňový olej
Použitie kôstok zahŕňa výrobu prírodného oleja s vôňou čerešní z nich. V tomto prípade by sa kôstky mali rozdrviť na jemný prášok a potom vložiť do nádoby s rastlinným olejom (dobrou voľbou bude napríklad olivový olej).
Kôstky nasiaknuté olejom sa musia nechať niekoľko týždňov, čo je nevyhnutné na to, aby vôňa prenikla do oleja. Po tejto dobe je olej pripravený. Dá sa použiť ako doplnok do riadu, tak aj na starostlivosť o pokožku.
7. Repelent proti hmyzu
Čerešňové kôstky pomôžu aj v prípade obťažujúceho hmyzu – najmä vtedy, keď bojujeme s inváziou mravcov, múch či komárov. Majú odpudzujúci účinok proti hmyzu.
Ak ich chceme použiť ako prírodný prostriedok proti útočiacemu hmyzu, kôstky umiestnime na miesta, kde sa najčastejšie objavujú neželaní hostia.
Leave a Reply