Nájdete ju takmer všade a na mnohých miestach sa už dlho používa ako liečivá rastlina. Niektorí ľudia ho považujú za burinu, ale v skutočnosti je to jedna z najlepších liečivých rastlín na svete. Nájdete ho na cestách a chodníkoch po celom svete vrátane Ázie, Ameriky, Afriky, Európy a Austrálie.
Je to skorocel, známy aj pod názvom plantago. Rozlišujú sa dve hlavné odrody, jedna so širokými listami a druhá s úzkymi listami. Obe odrody sa používajú na liečebné účely, ale bylinkári uprednostňujú širokolistý, jedlý druh.
Výhody skorocelu
Jedlé listy skorocelu sú plné vápnika, ďalších minerálov a vitamínov, ako je napríklad vitamín K. Tento vitamín zohráva dôležitú úlohu pri správnej zrážanlivosti krvi pre zdravie kostí a kardiovaskulárneho systému. Surové listy sa môžu pridávať aj do čerstvých šalátov, ale nemali by sa tepelne upravovať.
Má širokospektrálne antimikrobiálne, protizápalové a analgetické vlastnosti. Nielenže upokojuje uštipnutie hmyzom a povrchové rany, ale zabraňuje nadmernej infekcii a urýchľuje hojenie. Za tento účinok je zodpovedná predovšetkým biochemicky aktívna látka aukubín.
Ďalšia účinná látka, alantoín, pomáha regenerovať epitelové tkanivo. Táto rastlina má aj sťahujúce vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať nadmernú sekréciu v dýchacích a tráviacich cestách, čo pomáha pri liečbe prechladnutia a hnačky.
Jeho semená a listy majú liečivé vlastnosti a môžu sa používať aj ako antiseptikum, antibakteriálne, antiseptické, protizápalové, expektorančné (na zmiernenie kašľa), diuretické (na zvýšenie vylučovania moču) a preháňadlo.
List skorocelu a dýchacie problémy
Dve klinické štúdie v Bulharsku preukázali, že skorocel je veľmi účinný pri chronickej bronchitíde. Rastlina má zmäkčujúci účinok, podobne ako glycerol alebo pektín, ktoré sú bežnou súčasťou liekov na hrdlo a sirupov proti kašľu.
Ľahko zmierňuje podráždenie a nepríjemné pocity tým, že na postihnutej sliznici vytvára upokojujúci film.
Podpora očí a imunitného systému
Listy skorocelu sú bohaté na vitamín C, ktorý je kľúčový pre optimálnu funkciu imunitného systému. Majú tiež vysoký obsah vitamínu A, ktorý je prospešný pre zdravie očí a zabraňuje makulárnej degenerácii, ktorá môže spôsobiť slepotu.
Okrem toho, že ich môžete jesť surové, môžete si z nich pripraviť aj čaj. Ukážeme vám, ako na to.
Zloženie:
- 1 polievková lyžica čerstvej alebo sušenej celej rastliny (koreň, semená a listy)
- 1 šálka horúcej vody
- Ak chcete sladkú chuť, pridajte 1 polievkovú lyžicu medu
Príprava
Čerstvé alebo sušené časti rastliny zalejte vriacou vodou a nechajte 10 minút lúhovať. Potom ho preceďte a podľa potreby pridajte med.
Aplikácia
Pite 1-2 šálky tohto čaju denne na zmiernenie hnačky alebo príznakov prechladnutia a horúčky. Poskytuje úľavu osobám trpiacim žalúdočnými vredmi alebo inými zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu.
Čaj sa môže používať aj ako tonikum na čistenie rán, liečbu pľuzgierov, popálenín, vyrážok a ekzémov.
Tehotným a dojčiacim ženám sa odporúča, aby sa mu vyhýbali, pretože na to nebol vykonaný žiadny výskum.
Leave a Reply