Nikdy nekupujem drahý chlieb z obchodu! Pečiem si chlebík doma a tento zostáva čerstvý niekoľko dní!

Prísady na cesto:
  • 500g chlebovej (hladkej) múky
  • 1 dkg droždia
  • 3-3,5 dl vody
  1. Prísady dobre vymiesime a necháme kysnúť cez noc pri izbovej teplote, prikryté fóliou (12-14 hodín). Ak je cesto veľmi “teplé”, po 4 hodinách ho vložíme do chladničky, aby sme zabránili nadmernému kysnutiu.
Suroviny na chlieb:
  • 500 g chlebovej (hladkej) múky
  • 1 dkg droždia
  • 2-3 lyžice oleja
  • 2 lyžičky soli
  • 25 dkg cesta, ktoré sme už pripravili
  • 3 dl vody.
Postup:
  1. Do misky dajte múku, droždie, cesto, olej, soľ a pridajte vodu. Cesto hnetieme, kým nie je pekné a hladké. Keď je cesto hotové, prikryte ho a nechajte 30 minút kysnúť. Potom ho trochu premieste a nechajte ďalších 15 minút odpočívať.
  2. Plech (ja mám plech na pečenie kačice) vyložíme papierom na pečenie a vložíme doň vytvarovaný chlieb. Prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu a 15 minút.
  3. Vložím ho do predhriatej rúry na 230 stupňov, ale ešte predtým ho musím vymastiť maslom a pokropiť vrch plechu a chleba trochou vody. Pečiem 50 minút. Keď je chlieb hotový, pokvapkám ho vodou. Keď vychladne, je pekný a vláčny.
Dúfam, že som mnohým z vás pomohla. Ak ho upečiete, nebudete ľutovať.
Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*