Ryža je základnou potravinou v desiatkach kuchýň na celom svete a v podstate zdrojom energie, ktorý nás udržiava v aktivite. Navyše je pomerne lacný a ľahko sa pripravuje.
Jediným problémom je, že to nie je až také dobré pre náš pás. Jedna šálka varenej ryže totiž obsahuje až 240 kalórií, ktoré sa môžu rýchlo premeniť na tuk, ak ich včas nespálime.
Vedci na Srí Lanke však našťastie objavili spôsob, ako znížiť počet kalórií až o 50 % a zvýšiť ich zdravotné účinky.
Na základe tejto štúdie stačí, ak pred pridaním ryže do vriacej vody dáte do hrnca kokosový olej, ktorého množstvo by malo predstavovať približne 3 % hmotnosti ryže.
To sú približne dve čajové lyžičky na šálku ryže. Nechajte ho 12 hodín vychladnúť a je hoto.. Môžete konzumovať klasicky, kedykoľvek na to máte chuť.
A prečo je tento proces taký zázračný?
Dôležitou informáciou je, že existujú dva hlavné typy škrobov – stráviteľné a rezistentné. Tráviteľné škroby sa v našom tele rýchlo premieňajú na glukózu a ukladajú sa ako tuk, rezistentné škroby sa na glukózu nerozkladajú, takže sú menej kalorické.
Namiesto toho sa rezistentné škroby dostávajú do hrubého čreva, kde sa správajú skôr ako vláknina, a môžu tak poskytovať všetky užitočné výhody.
Preto je veľmi dôležitý spôsob prípravy, pretože pri zlej technike sa odolné škroby nemôžu chemicky premeniť na stráviteľné.
Vedci na Srí Lanke sa preto rozhodli otestovať metódy varenia rôznych druhov ryže a zistili, že pridaním kokosového oleja pred varením a následným ochladením ryže sa zloženie škrobu môže nakoniec zmeniť na rezistentný škrob, pretože kokosový olej interaguje s molekulami škrobu a mení jeho štruktúru.
Táto nová technika by mohla viesť k novým baleným ryžiam, ktoré už boli uvarené v kokosovom oleji a vychladené tak, aby boli pripravené na vloženie priamo do mikrovlnnej rúry.
Tím, ktorý prišiel s touto metódou prípravy, sa domnieva, že rovnaká technika by sa mohla použiť aj na prípravu iných škrobnatých potravín, napríklad zemiakov.
Len si to predstavte – zdravé čipsy!
Leave a Reply