Odkedy to takto pridávam do cesta, všetci sa pýtajú na moje tajomstvo jeho perfektnej štruktúry!

Chutné kváskové cesto sa pripravuje jednoducho, hlavné je použiť sušené alebo čerstvé droždie a presne dodržať určené množstvo surovín.

Dôležitým, no nepísaným pravidlom je, že všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Kvások nikdy nemiešajte s olejom, radšej ho pridajte až nakoniec.

Múku pridávajte len opatrne, aby hmota zostala mäkká a mala príjemnú textúru. Najprv premiesime cca. 20 minút, potom necháme odležať a opäť chvíľku miesime, postačí maximálne 10 minút.

Táto hmota je ideálna na pizzu, koláče, buchty a akýkoľvek slaný koláč.

Ingrediencie:

  • 7 gramov alebo 1 pol lyžičky suchého droždia (alebo 25 gramov práškového droždia)
  • 50 ml vody
  • 1 lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 štipka cukru
  • 160-170 ml mlieka
  • 85 gramov oleja alebo masla
  • 500 gramov preosiatej múky

Príprava:

  • 1. Droždie zmiešame so štipkou cukru a 50 ml vody. Necháme vzísť kvások a vytvoríme penu.
  • 2. Vajcia izbovej teploty rozšľaháme s 2 lyžicami cukru. Potom pridajte soľ a dobre premiešajte.
  • 3. Ak používate maslo a nie olej, roztopte ho.
  • 4. Múku preosejeme do misy, pridáme vykysnutý kvások, vlažné mlieko (alebo kefír) a rozšľahané vajcia.
  • 5. Lyžicou premiešajte, potom pridajte margarín alebo olej a hmotu začnite pomaly miesiť na pracovnej ploche. Pribl. miesime 5 minút, kým hmota nie je mäkká a už sa nelepí.
  • 6. Hmotu dáme do čistej misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 1,5 hodiny odstáť. Vrch hmoty rozotrieme cca. s lyžicou oleja, prehnetieme, potom opäť vytvarujeme bochník a necháme ešte 50 minút postáť. Ak robíte pizzu z cesta, nemusíte to robiť dvakrát, stačí raz.
  • 7. Hmotu ešte raz prehnetieme, roztiahneme a vytvoríme z nej ľubovoľný koláč.

Zdieľajte tip aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*