Odstraňuje mnohé choroby a dokonca je užitočný v predchádzaní rakoviny pľúc, ale väčšina ľudí ho konzumuje len zriedka!

  • Kaleráb, príbuzný kapusty, je veľmi obľúbený v severnej Európe. Táto roztomilá zelenina obsahuje vitamíny B6 a C, ale aj fosfor, draslík, horčík, vápnik, mangán a meď. Pre tých, ktorí chcú schudnúť, je kaleráb ideálnou voľbou, pretože 100 g tejto zeleniny obsahuje len 27 kalórií.
  • Konzumácia kalerábu pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, takže ľudia trpiaci cukrovkou ho môžu bez obáv konzumovať. Keď sa konzumuje surový, posilňuje zuby a kosti, ale tiež reguluje hladinu pH v krvi. Pomáha deťom s angínou, najmä ak pijú čerstvú kalerábovú šťavu.
  • Po zmiešaní s mrkvovou a zelerovou šťavou má zmes posilňujúci účinok na kosti a imunitný systém. Kalerábový nápoj tiež zmierňuje nepríjemné svalové kŕče. Odporúča sa vypiť pohár šťavy ráno.

  • Okrem posilnenia imunitného systému pomáha kaleráb aj ľuďom trpiacim anémiou. Šťava zo zeleniny zároveň zbavuje toxických látok. Vitamín B6 stimuluje tvorbu hemoglobínu a vitamín C je veľmi silný antioxidant, ktorý chráni pred škodlivými voľnými radikálmi.

Výskum na Bostonskej univerzite napríklad ukázal, že konzumácia kalerábu môže zabrániť rakovine pľúc. Sirup z kalerábu je výborným liekom na ochorenia horných dýchacích ciest.

Dobrý kaleráb je taký, ktorý nie je ani príliš malý, ani príliš veľký, pretože v takom prípade môže ľahko zdrevnatieť a stvrdnúť natoľko, že sa nedá jesť.

Kaleráb sa dá použiť nielen do polievok, ale napríklad aj na prípravu lahodného pyré. Dá sa aj opiecť, podobne ako zemiaky. Je super na prípravu lahodného šalátu.

  • Pozor!
    Osoby s vážnymi problémami so štítnou žľazou by nemali jesť kaleráb, pretože obsahuje glykozid, ktorý bráni vstrebávaniu jódu a jeho zabudovaniu do žliaz.
Ak sa Vám príspevok páči, zdieľajte ho aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*