Okrem chrenu pridávam aj tento koreň. Dokonale zvýrazní chuť a chrumkvosť týchto “malosoliek”!

Keď začnú teplé dni, spomenieme si na jednu z najchutnejších letných pochúťok, nakladané uhorky. Čo si myslíte o ich novej verzii, „rýchlokvasených uhoriek“ ?

Dnes navrhujem osvieženú verziu s prídavkom zázvoru, ktorý dodáva uhorkám jemne pikantný a exotický charakter. Nebojte sa, dajú sa pripraviť rovnako rýchlo a jednoducho ako tie tradičné.

Nakladané uhorky sú pre mňa znakom toho, že leto už naozaj začalo. Len čo sa na trhu objavia prvé poľné uhorky, niet cesty späť – nasadzujem zaváracie poháre.

Tento rok som sa však rozhodla osviežiť tento klasický recept a pridala som k uhorkám pár plátkov zázvoru.

Chuť neprebije, ale mierne priostrí a prináša jemnú, exotickú nôtu, ktorá sa prekvapivo dobre kombinuje s klasickými doplnkami, ako je chren a kôpor.

Tieto uhorky sú vyrobené bleskovo a po dvoch-troch dňoch sú chrumkavé a aromatické.

Recept na jemne solené uhorky so zázvorom

Zázvor v chuti nedominuje, ale pekne ju preostruje, takže ak máte radi takéto výraznejšie tóny, môžete do každého pohára pridať aj 3-4 plátky.

Pre najlepší efekt sa oplatí skombinovať zázvor s listom chrenu a niekoľkými zrnkami nového korenia, pretože takáto kombinácia zabezpečí hĺbku chuti aj chrumkavosť uhoriek.

Pamätajte, že uhorky z tohto receptu sú zvyčajne s nízkym obsahom soli – ak ich zjete do niekoľkých dní, nestihnú sa naložiť.

Najlepšie je prvé 2-3 dni ich skladovať pri izbovej teplote a keď dosiahnu dokonalú chuť, preložte ich do chladničky, aby sa zastavilo kvasenie. Chcete, aby ich chuť bola ešte horkejšia?  Pridajte plátok feferónky alebo pár zrniek korenia.

Ingrediencie:

  • 2 kg čerstvých, pevných poľných uhoriek,
  • 1,5 litra prevarenej a vychladnutej vody,
  • 1,5 polievkovej lyžice nejodovanej kamennej soli (cca 22–24 g),
  • 4–5 vetvičiek kôpru s dážďovkami,
  • 3-4 strúčiky cesnaku na každú nádobu,
  • 2 tenké plátky čerstvého zázvoru do každej nádoby,
  • 1 kus listu chrenu na pohár,
  • pár zrniek nového korenia.

Príprava:

Uhorky umyte, najlepšie kefou, ale nešúpte. Konce odstráňte, len ak sú veľmi tvrdé. Zázvor nakrájajte na tenké plátky – nemusíte ho šúpať, stačí ho dobre umyť.

Uhorky pevne zabaľte do sterilizovaných pohárov, obložte ich cesnakom, plátkom zázvoru, kôprom, ako aj listom chrenu a novým korením. Pripravte soľanku: 1,5 lyžice soli rozpustite v 1,5 litri vychladenej prevarenej vody.

Uhorky zalejeme nálevom tak, aby boli úplne zakryté. Poháre pevne nezatvárajte. Pri kvasení vzniká plyn, ktorý musí mať vývod, preto je najlepšie zaváracie poháre prikryť gázou alebo látkou a zaistiť gumičkou.

Viečko môžete aj zľahka priskrutkovať „na pol otáčky“ bez stláčania. Poháre odstavte pri izbovej teplote (napríklad na kuchynskej linke). Po 2-3 dňoch budú uhorky pripravené.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*