Olej na vyprážanie: Zhoršuje rakovinu hrubého čreva a kolitídu!

Výsledky publikované vo vedeckom časopise „Cancer Prevention Research“ ukázali, že myšiam konzumujúcim vyprážaný olej sa zhoršil črevný zápal v dôsledku šírenia baktérií alebo toxických bakteriálnych produktov v krvnom obehu. Zväčšila aj veľkosť možných nádorov v čreve.

“Ľudia s týmito stavmi by mali byť opatrní a zvážiť výsledky tejto štúdie,” povedal Dr. Jianan Zhang, vedúci výskumu.

Guodon Zhang, docent z University of Massachusetts, zdôrazňuje, že tento výskum nedokazuje, že olej na vyprážanie spôsobuje črevné problémy, ale ak chorí konzumujú takto varené jedlá, riskujú, že ich choroba bude agresívnejšia.

Na výskum bola použitá repka, v ktorej sa falafel vyprážal pri 190 stupňoch Celzia. Eric Decker, odborník na chemickú analýzu tukov, zistil hladiny mastných kyselín, voľných mastných kyselín a úroveň oxidácie tohto oleja.

Vedci zariadili, aby jedna skupina myší mala diétu, ktorá kombinovala olej na vyprážanie s čerstvým olivovým olejom, zatiaľ čo kontrolná skupina bola kŕmená iba čerstvým olejom vo všetkých diétach. Pozreli sa na zápaly čriev, presakujúce črevá a nádory.

“Nádory boli dvakrát väčšie v manipulačnej skupine v porovnaní s kontrolnou skupinou,” povedal Guan Zhang. Výskumníci dúfajú, že tieto nové údaje budú motivovať tvorcov politiky, aby prijali opatrenia na ochranu verejného zdravia.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*