Environmentálne, fyzické a duševné stresory spôsobujú produkciu reaktívnych foriem kyslíka, známych ako „voľné radikály“. Mimoriadne dôležitá je úloha, ktorú zohráva extra panenský olivový olej pri znižovaní oxidačného stresu.
Na základe vedeckého výskumu je jasné, že olivový olej sa odporúča na dennú konzumáciu ako cenovo výhodný, ľahko dostupný, antioxidačný zdroj potravy, ktorý znižuje účinky oxidačného stresu, a preto znižuje riziko a progresiu mnohých rôznych chorôb.
Čo sú voľné radikály a čo robia s telom?
Produkcia voľných radikálov zvyšuje oxidačný stres v ľudskom tele. Voľné radikály sú veľmi aktívne nestabilné bunky pozostávajúce z molekúl, ktoré nie sú spárované s elektrónmi.
Bunky v tomto stave „nechcú“ existovať, a preto hľadajú niekde v tele stabilné, možno až krehké oblasti, z ktorých môžu „kradnúť“ elektróny.
Hoci voľné radikály hrajú v tele dôležitú úlohu a sú súčasťou imunitnej obrany a funkcie buniek, príliš veľa voľných radikálov vedie k rozsiahlym škodám.
Oxidačný stres, spôsobený v tele voľnými radikálmi, sa spája so vznikom závažných ochorení, akými sú kardiovaskulárne ochorenia, rakovina a niektoré neurodegeneratívne ochorenia.
Oxidačný stres je v podstate nerovnováha medzi oxidačným a antioxidačným systémom tela. Antioxidanty stabilizujú voľné radikály a poskytujú im elektróny, ktoré sa snažia stabilizovať bunky.
Preto, ak môžeme niečomu telu pomôcť, je to poskytnúť mu viac antioxidantov. Tým sa zníži oxidačný stres a zároveň poškodenie orgánov a tkanív spôsobené voľnými radikálmi.
Ako olivový olej pomáha bojovať proti voľným radikálom
Potraviny sú jedným z najlepších biologicky dostupných zdrojov antioxidantov pre ľudské telo, pričom extra panenský olivový olej je jedným z najsilnejších v tejto oblasti.
Podľa štúdie, publikovanej v roku 2014 vo vedeckom časopise Food Chemistry, sú fenolové kyseliny, fenolové alkoholy, lignany a flavóny štyri prvky, ktoré olivový olej má a sú považované za veľmi dôležité.
Hoci je to pravdepodobne v dôsledku synergického pôsobenia všetkých zlúčenín olivového oleja, podľa výskumu sú jeho fenoly (tyrozol a hydroxytyrozol) a ich frakcie (3,4 DHPEA-EA a 3,4-DHPEA-EDA) zlúčeninami uznávané ako najsilnejšie antioxidanty.
V štúdii publikovanej v Food Chemistry výskumníci skúmali niekoľko odrôd olivového oleja, aby posúdili ich antioxidačné vlastnosti. Všetky analyzované olivové oleje vykazovali silnú aktivitu proti voľným radikálom.
Ďalšia, novšia štúdia, publikovaná v roku 2015 v časopise Journal of Food Composition and Analysis, testovala rad 32 olivových olejov z talianskeho maloobchodného trhu na meranie ich antioxidačnej kapacity.
Na testovanie hladín antioxidantov v potravinách sa bežne používa postup nazývaný „test ABTS“. Priemerná hodnota v teste ABTS pre olivový olej bola 32,4 u.mol.
Chuťový test
Celkovo bola celková antioxidačná aktivita v extra panenskom olivovom oleji pripísaná polyfenolu hydroxytyrozolu a α-tokoferolu. Ďalším zaujímavým postrehom bolo, že horkosť (skúška chuti) vzoriek svedčila o lepšej kvalite olivového oleja.
Ak si teda vyberiete olivový olej s pomerne horkastou pachuťou, je pravdepodobné, že pôjde o produkt so zvýšenou antioxidačnou hodnotou.
Hoci mnohé štúdie ukazujú, že extra panenský olivový olej poskytuje množstvo rôznych zdravotných výhod, v mnohých prípadoch nie sú mechanizmy, ktorými k tomu dochádza, ešte úplne pochopené.
Veľká časť výskumov týkajúcich sa extra panenského olivového oleja v súvislosti s prevenciou chorôb alebo znížením rizika chorôb však ukázala, že zníženie oxidačného stresu je jedným z kľúčových mechanizmov proti závažným ochoreniam.
Štúdia, publikovaná v roku 2015 vo vedeckom časopise Food & Function, ukázala, že polyfenolové zlúčeniny v olivovom oleji (3,4-DHPEA-EA a 3,4-DHPEA-EDA) výrazne chránia červené krvinky pred oxidačným stresom.
Pokiaľ ide o kardiovaskulárne ochorenia, extra panenský olivový olej dokázal modulovať oxidačný stres, zápal, peroxidáciu lipidov a lipidový profil pri ochorení koronárnych artérií.
Vedci zistili, že extra panenský olivový olej môže byť prospešný aj pri prevencii chorôb ako napr. retinopatia, bronchopulmonálna dysplázia, periventrikulárna leukomalácia a nekrotizujúca enterokolitída u dojčiat s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou.
Ako olivový olej pomáha centrálnemu nervovému systému
Centrálny nervový systém je obzvlášť citlivý na oxidačný stres. Štúdia Food Science and Technology uvádza: „Je to spôsobené najmä vysokým množstvom polynenasýtených mastných kyselín a prirodzene vysokým tokom reaktívnych foriem kyslíka (ROS).
Ďalším dôvodom oxidačného stresu je nízka hladina endogénnych antioxidačných enzýmov v centrálnom nervovom systéme v porovnaní s inými tkanivami a jeho vysoká spotreba kyslíka.“
Ukázalo sa tiež, že extra panenský olivový olej má pozitívny vplyv na oxidačný stres centrálneho nervového systému, najmä na hladinu peroxidu lipidov v mozgu, čím prispieva k lepšej syntéze mastných kyselín v ňom (najmä kyseliny dokosahexaénovej).
Ukázalo sa tiež, že zvyšuje antioxidačné aktivity enzýmov, ktoré zmierňujú oxidačné poškodenie, ktoré vedie k neurodegeneratívnym poruchám, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Mimoriadne dôležitá je úloha, ktorú zohráva extra panenský olivový olej pri znižovaní oxidačného stresu.
Na základe vedeckého výskumu je jasné, že olivový olej sa odporúča na dennú konzumáciu ako cenovo výhodný, ľahko dostupný, antioxidačný zdroj potravy, ktorý znižuje účinky oxidačného stresu, a preto znižuje riziko a progresiu mnohých rôznych chorôb.
Leave a Reply