Oškvarkové pagáče: Celá rodina ich zbožňuje!

Ingrediencie

  • 1 kg polohr.múky
  • 2 vajcia
  • 1 kyslá smotana
  • 4 dl mlieka alebo vody
  • 1 čerstvé droždie
  • soľ, cukor,
  • 40-50 dkg mletých oškvarkov
  • tuk v prípade potreby 1-2 polievkové lyžice

Príprava

V troche teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky, trocha premiešame a necháme na teplom mieste odstáť, aby nám višiel kvások.

Keď kvások vzíde, pridáme ho k múke a zamiesime trochu a pridáme zvyšok mlieka alebo vody, soľ, vajce a kyslú smotanu a všetko dobre premiešame a necháme na teplom mieste odstáť, aby zdvojnásobilo svoj objem.

Keď cesto vykysne, rozvaľkáme ho na obdĺžnik. Oškvarky pomelieme a podľa potreby pridáme soľ, korenie a lyžicu tuku a dobre premiešame, hmota musí byť krémová, tak podľa potreby pridáme ešte trochu tuku.

Na rozvaľkané cesto natrieme oškvarky a trochu ich poklepeme rukou.

Teraz nasleduje preklad, takto to robím. Ľavú stranu cesta preložíme do stredu…


a pravú stranu cez ľavú (cesto po dĺžke ešte trochu vyvaľkám valčekom, aby som ho vedela preložiť) a potom…

spodnú stranu preložte do stredu…

horná strana to isté do stredu a…


potom preložte vrchnú stranu, nechajte na teplom mieste odležať …


Keď je skladačka hotová, cesto vyvaľkáme nie príliš tenké a urobíme koláčiky, odložíme na teplé miesto trochu dlhšie postáť a pečieme pri 200 stupňoch asi pol hodiny, uvidíš, keď trochu stmavnú, dajú sa natrieť aj vajcom.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*