Osviežujúci zákusok s ovocím a jemným smotanovým želé na spríjemnenie prichádzajúcich teplých dní.
Suroviny na cesto:
- 9 ks vajcia
- 180 g cukor kryštálový
- 280 g múka polohrubá
- 3 PL olej
- 3 PL voda teplá
- 2 ČL prášok do pečiva
Plnka:
- 150 ml džem broskyňový
- 2 malý ks kompót mandarínkový
- 500 ml smotana na šľahanie 33%
- 1 ks (250 ml) smotana kyslá 10-14%
- 3 PL cukor práškový
- 20 g želatína prášková
Postup:
- Najprv pripravíme piškótové cesto: celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom, najlepšie elektrickým šľahačom po dobu cca 5 minút, aby sa cukor rozpustil a hmota nadobudla objem. Striedavo prilejeme olej a vodu. Odvážime múku a premiešame v nej prášok do pečiva, takto ju pridáme k vaječnej hmote a všetko dobre spracujeme na jednoliate cesto. Vylejeme ho na papierom vyložený alebo tukom vymastený a múkou vysypaný plech veľkosti 43 x 33 cm. Pečieme v predom vyhriatej rúre na 180 °C 20 minút do ružova. Horúcu piškótu potrieme broskyňovým džemom.
- Kým cesto chladne, mandarínky scedíme a pokrájame ich na menšie kúsky, ktoré potom rovnomerne pokladieme na natreté cesto. Mandarínkovú šťavu ešte osladíme cukrom, privedieme k varu a vypneme zdroj tepla. Prisypeme práškovú želatínu a dobre ju metličkou rozmiešame, aby sa roztopila. Použila som tentoraz takúto želatínu. Necháme ju za občasného premiešania vychladnúť na izbovú teplotu.
- Medzitým vyšľaháme šľahačkou smotanu do peny a primiešame kyslú smotanu, zjednotíme celú hmotu. Prilejeme k nej vlažnú želatínu a celé prejdeme elektrickým šľahačom, aby sa hmota dobre spojila. Uložíme do chladničky, kde pôsobením chladu za pár minút trocha spevnie. Nezabudneme sem-tam premiešať. Takto mierne zhustnutú plnku nalejeme na cesto, urovnáme a dáme celý koláč poriadne schladiť.
- Po stuhnutí želatínovej plnky pokrájame ostrým nožom na kocky:-)
My sme sa tohto jednoduchého ale zato veľmi chutného zákuska nevedeli dojesť, tak nech aj vám chutí! 😋👌
Nezabudnite sa podeliť o recept aj s ostatnými :).
Zdroj: varecha, kukulienka71
Leave a Reply