Pitie čaju nie je len príjemným spoločenským zvykom, je to oveľa viac – ak si správne vyberiete čaj, môžete si udržať zdravie na vysokej úrovni!
Mnohí ľudia nevedia, že z čiernych ríbezlí sa dajú pripraviť rôzne druhy čaju v závislosti od toho či používate listy alebo stonky.
Nižšie sa dozviete, ako pripraviť čaj z listov čiernych ríbezlí.
- Listy zbierajte v deň bez dažďa a ak nie sú príliš špinavé, nemusíte ich ani umývať. Najlepšie je zbierať listy, keď sú plody zrelé.
- Nazbierajte aspoň 0,5 kg listov, ktoré postačia na fermentáciu. Na stôl položte čistý ľanový obrus a potom naň poukladajte listy čiernych ríbezlí vo vrstve nie hrubšej ako 3,5 cm.
- V miestnosti by nemal byť prievan, ale mala by byť dobre vetraná a nemala by byť priamo vystavená slnku. Po niekoľkých dňoch, keď sa z listov odparí väčšina vlhkosti, vložte ich do nylonového vrecka a vložte na 24 hodín do mrazničky.
- Keď sú zmrazené, vyberte ich a položte späť na plátno, aby sa uvoľnili. Vezmite ich do dlane a vytvarujte z nich malé šišky, ktoré potom opatrne vložte do nádoby.
- Prikryte a nechajte v chladničke 7-8 hodín. Po odklopení viečka ucítite zaujímavú silnú ríbezľovú vôňu, ktorá naznačuje, že sa začalo kvasenie.
- Potom by sa listy mali nechať vyschnúť. Môžete použiť rúru alebo ich dať priamo do špeciálneho dehydrátora. Pred vložením do sušičky nakrájajte listy na 5 mm pásiky. Keď sú suché, môžete si z nich pripraviť veľmi chutný a zdravý čaj.
Leave a Reply