Liečba rakoviny je dlhý a náročný proces. Vedľajšie účinky konkrétnej liečby môžu byť také zničujúce, že pacienti hľadajú alternatívne liečby.
Kontroverziu v tejto problematike vyvoláva napríklad vitamín C či Gersonova terapia. Jedným z potravinových produktov odporúčaných v alternatívnej medicíne sú semená ovocia, najmä semená marhule.
Prečo? Majú nejaký vplyv na proces zotavovania sa z rakoviny? Sú ovocné semená liekom na rakovinu?
Semená ovocia na rakovinu?
Čo obsahujú semená ovocia, ktoré spôsobuje, že majú vlastnosti podporujúce rakovinu? Touto „magickou“ zložkou je amygdalín, bežne označovaný ako vitamín B17.
Táto látka je zodpovedná za charakteristickú horkú chuť ovocných semien. Medzi priaznivcami alternatívnej medicíny má táto látka nielen bojovať proti rakovine, ale má pôsobiť aj preventívne. Problém je, že táto teória nemá oporu vo vedeckom výskume.
Amygdalín a rakovina
Amygdalín je zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v semenách ovocia (napr. čerešne, jablká, slivky a iné kôstkovice) – preto sú semená také obľúbené.
Marhule sa považujú za jeho najlepší zdroj. V tele sa rozkladá na tri zlúčeniny: glukózu, benzaldehyd a kyanovodík. Mýtus týkajúci sa protirakovinového účinku semien vznikol na základe presvedčenia, že druhá zlúčenina, pôsobiaca selektívne, poškodzuje iba rakovinové bunky.
Bohužiaľ, pokusy na zvieratách ukázali jeho slabú protirakovinovú aktivitu a klinické štúdie na ľuďoch to len potvrdili. Existuje mnoho recenzií vedeckého výskumu o liečivých vlastnostiach amygdalínu, ktorých záver bol rovnaký: neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by mohli považovať amygdalín za účinný liek v onkologickej terapii.
Hrozby
Často sa však zdôrazňujú nebezpečenstvá spojené s jeho konzumáciou. Príznaky otravy touto látkou sú podobné intoxikácii kyanidom: spôsobujú poškodenie pečene, horúčku až kómu.
To naznačuje nedostatok selektivity pri pôsobení kyanovodíka z amygdalínu a znamená, že zlúčenina uvoľňuje v tele, pôsobí toxicky nielen na rakovinové bunky, ale aj na iné orgány.
Navyše pri nutričnej terapii onkologických pacientov podľa zásad ľahko stráviteľnej stravy môžu marhuľové semienka prispievať k výskytu
choroby a bolesti v zažívacom trakte, pretože sú ťažko stráviteľným produktom.
Článok vznikol na základe fragmentov knihy Nevzdávajte sa rakovine!
Leave a Reply