
Ak máme malú zeleninovú záhradku, vieme, že si vyžaduje veľa pozornosti a starostlivosti. Nestačí len zasiať semená a čakať na úrodu, musíme dbať aj na odbornú starostlivosť.
V záhrade nepoužívajte chemikálie, myslite na to, že chemikálie sa do nášho tela dostávajú spolu s produktom. Uprednostňujeme používanie prírodných živín a ochranných prostriedkov.
Nasledujúci prírodný prostriedok chráni uhorky a paradajky pred múčnatkou a plesňou.
Pozrime sa, čo musíme urobiť!
Prevaríme 3 litre vody, najviac 38 stupňov, aby kvasinky neodumreli. Rozpustite v nej 10 polievkových lyžíc cukru a 10 gramov sušeného droždia.
Pozor, množstvo tekutiny sa takmer zdvojnásobí, preto určite použite nádobu väčšiu ako 3 litre! Po pridaní droždia do zohriatej vody necháme 6-10 hodín postáť a občas premiešame.
Ak ideme pripravovať kváskový roztok ráno, tak ho môžeme použiť večer, keď už vonku nie je také teplo. Do vedra nalejte 7 litrov vody, potom pridajte 3 litre kvasnicového roztoku a zalejte korene uhoriek a paradajok.
V podstate sa dá použiť na akúkoľvek zeleninu, keďže má veľmi dobrý účinok. Postup opakujte každých 12 dní pre uhorky a každých 15 dní pre paradajky a inú zeleninu.
Pred použitím šťavy z kvasníc rastliny dôkladne zalejte čistou vodou. Kvasnicová šťava podporuje vývoj plodov a listov a zabraňuje rozvoju plesní.
Prečo to funguje? Kvasinky totiž bránia usadzovaniu ďalších škodlivých húb.
Účinok bude badateľný už po 3-4 dňoch, listy rastliny budú krásne, jasne zelené a budú sa oveľa lepšie vyvíjať, aj plody budú krajšie. Táto metóda sa musí použiť po západe slnka, nikdy nie počas horúceho slnka.
Leave a Reply