Perfektný koláč tety Magdy: Určite stojí za trochu námahy!

Ingrediencie na krehké cesto:
  • 290 g hladkej múky
  • 4 žĺtky
  • 170 g margarínu
  • 90 g cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na jablkovú plnku:
  • 1,5 kg jabĺk
  • 4 polievkové lyžice cukru
  • 1 balíček citrónového želé (75 g)
  • 1 plochá lyžička škorice
Ingrediencie na kokosovú vrstvu:
  • 4 bielka
  • 180 g cukru
  • 170 g kokosových hoblín
  • 1 polievková lyžica zemiakového škrobu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na šľahačku s ananásom:
  • 400 ml hustej smotany (30%)
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice želatíny (ploché)
  • 80 ml vriacej vody (na výrobu želatíny)
  • 7 plátkov ananásu
  • Voliteľné: 2 krémové stužovače (namiesto želatíny)
Okrem toho:
  • Kúsok mliečnej alebo tmavej čokolády

Postup:
  1. Kokosová vrstva – bielky vyšľahajte dotuha. Po celú dobu šľaháme, postupne pridávame cukor. Potom pridáme prášok do pečiva a zemiakovú múku a ešte chvíľu miešame. Nakoniec pridáme kokosové hobliny a miešame len toľko, aby sa spojili s penou. Hmotu vylejeme do formy s rozmermi 24 x 38 cm, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 160-170°C (horný a spodný ohrev) asi 30 minút, kým vrch nie je zlatistý. Po upečení kokosové dno ochladíme vo forme. Keď vychladne, papier jemne vyberieme z formy (musíme byť opatrní, pretože sa môže spodok zlomiť. Preto ho pomocou dosky na krájanie otočte.
  2. Krehké cesto – všetky suroviny na cesto zmiešame v miske. Môžeme použiť mixér, kým sa všetky ingrediencie nepremiešajú. Potom rukami vymiesime cesto a vytvarujeme valček. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme na cca 30 minút do mrazničky. Po uplynutí tejto doby cesto vyberieme z mrazničky a nastrúhame na hrubom strúhadle na dno formy s rozmermi 24 x 38 cm, vystlanej papierom na pečenie. Rukami ho vymiesime a vypracujeme kompaktné cesto na koláč. Takto pripravenú formu vložíme do rúry predhriatej na 180 °C (horný a dolný ohrev) a pečieme asi 20 minút. Po upečení plech vyberieme a necháme vychladnúť. Cesto necháme vo forme.
  3. Jablková vrstva – jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Dusíme na panvici, kým jablká nezmäknú a nestratia časť šťavy. Potom ešte počas dusenia jabĺk pridáme cukor a plochú lyžičku škorice a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme suché želé z balíčka a všetko dobre premiešame.
  4. Prekladanie cesta – na krehké cesto dáme horúcu jablkovú vrstvu a prikryjeme kokosovou vrstvou. Keď hmota na kokosovej vložke vychladne, ukladáme v malých rozostupoch na kocky nakrájaný ananás. V miske vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom dotuha. Nakoniec pridáme vychladnutú želatínu rozpustenú v 80 ml vriacej vody a všetko dobre premiešame. Pripravenú šľahačku dáme na ananás a rovnomerne rozotrieme po celej ploche.
  5. Nakoniec na strúhadle nastrúhame kúsok čokolády. Koláč dáme do chladničky minimálne na pár hodín.
Dobrú chuť!👌👩‍🍳
Zdieľajte tento úžasný recept aj so svojimi priateľmi :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*