Perfektný, univerzálny krém do všetkých dobrôt, ktoré budete pripravovať!

Východiskový krém:
Maslový 
  • 250g masla
  • 4 žĺtky
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  1. Pripravíme si parný kúpeľ. V miske nad parou vymiešame žĺtky s cukrom do hustej peny. Odstavíme a pokračujeme až keď krém vychladne.
  2. Následne ručným mixérom vymiešame maslo, ktoré pridávame do misky po menších kúskoch. K maslu pridáme aj vanilkový cukor. Všetko spolu spojíme a môžeme natierať na cesto.
Mliečny
  • 500 ml mlieka
  • 200g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50g hladkej múky
  • 4 vaječné žĺtky
  1. Vaječné žĺtka vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. V troche mlieka si rozmiešame múku a prilejeme k žĺtkom. Ostatné mlieko dáme variť.
  2. Keď mlieko začne vrieť, pridáme žĺtkovú zmes a varíme hustý krém. Ak chceme, aby bol krém nadýchaný, po vychladnutí môžete rozšľahať.

Základ by sme mali, teraz sa naučíme ako pripraviť rôzne príchute z univerzálneho krému. Na vás je voľba, či chcete pripravovať ochutený maslový krém, alebo mliečny. Spravidla platí, že do tort sa z praktických dôvodov viac hodí maslový krém. Lepšie drží tvar a maslo dodáva torte na hustote. Na zákusky sa častejšie používa mliečny krém, pretože je jemnejší a vzdušnejší a nepotrebuje tak pevne držať tvar. Podľa tohto návodu si pripravte dostatočné množstvo univerzálneho krému a dochucujte. Množstvo krému si už upravíte podľa toho, koľko na konkrétnu dobrotu potrebujete.

Čokoládová príchuť univerzálneho krému

450g univerzálneho krému zmiešame s dvoma lyžicami kakaa, dvoma lyžicami cukru a štvrtinou balíčka vanilkového cukru. Poriadne vymiešame a môžeme natierať.

Mandľová príchuť

300g univerzálneho krému zmiešajte s dvoma šálkami olúpaných a pomletých mandlí a pridajte trochu amaretta, mandľového likéru, alebo ak ani jedno nemáte, aspoň mandľovej esencie. Krém bude vynikajúco chutiť aj voňať.

Punčová príchuť

Pripraviť tento krém je najjednoduchšie zo všetkého. Do 400g univerzálneho krému prilejte už len 5 kvapiek rumovej esencie a ak robíte punčovú tortu, tak aj červené potravinárske farbivo podľa potreby.

Určite vyskúšajte 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*