PERNÍK S BIELOU glazúrou: Tento recept poznala naspamäť každá stará gazdinka!


Ingrediencie:

  • asi 550 g hl. múky
  • 165 g medu
  • 60 g práškového cukru
  • 250 g margarínu alebo masla
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • trochu škorice

Na polevu:

  • 1 vaječný bielok
  • 230-250 g cukru

Príprava:

  1. Do medu pridajte cukor a miešajte, kým sa cukor nerozpustí, potom pridajte zmäknutý margarín a znova premiešajte, nemusí sa to úplne spojiť, pokiaľ nie sú veľké hrudky, potom pridajte vajíčko a znova premiešajte, potom pol odmerky múky, škoricu a znova premiešame, potom prášok do pečiva a takmer celé množstvo múky z 550 g.
  2. Teraz to bude tvrdšie, nebude to vhodné na šľahanie, ale stále je to mäkké, lepkavé, takže po troškách pridávame múku a miesime.
  3. Pri miesení by malo byť mäkké a takmer lepkavé, najlepšie je dokončiť miesenie na stole. Zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
  4. Pracovnú dosku posypeme múkou a rozvaľkáme valčekom, potom pomocou vykrajovačky alebo malého pohárika vykrojime perníčky. Pečieme pri 180 stupňoch, kým okraje nezačnú hnednúť, mali by zostať svetlé. Pečú sa asi 8 až 10 minút v závislosti od rúry.
  5. Poleva: Bielky vyšľaháme vidličkou a pridáme 200 g cukru, mal by byť hustejší ako jogurt a potom pridáme farbu, akú chceme. Ak chcete viac farieb, rozdeľte zmes do viacerých misiek a pridajte farby a šľahajte.
  6. Ak sú farby tekuté, pri šľahaní pridajte do zmesi lyžicu práškového cukru. Nalejte do vrecúšok a odrežte vrch asi o 2 mm. Všetko ostatné je vaša fantázia!

Tip: Keď chcete zafarbiť celý perník, urobte najskôr okraje, pomaly a opatrne, potom zmes rozotrite špáradlom alebo niečím podobným na celý perník, potom perník pretrepať doľava a doprava, aby sa hmota všade vyrovnala, potom dať stuhnúť do chladničky a potom natrieť navrch inou farbou, aby sa vám farby do seba nerozpíjali.

Prajeme úspešnú prípravu a dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*