Jeseň a zima sú obdobia, keď smrkanie, nádchu a kýchanie počuť takmer všade. Prechladnutie účinne vysáva vašu energiu, preto stojí za to zabezpečiť, aby sa vám doma nerozšírilo. Pomôcť si môžete aj z kuchyne.
V kuchynských skrinkách nájdete množstvo cenných korenín, ktoré sa vám budú hodiť nielen pri pečení koláčikov, perníkov či koláčov.
V spojení s mliekom sa premenia nielen na zdravý, ale aj veľmi chutný nápoj s jemným nádychom korenia. Tibetské mlieko, pre dospelých nazývané aj zlaté mlieko alebo kakao, je najlepším spojencom na chladné dni.
Tibetské mlieko – domáci liek na prechladnutie
Najdôležitejšou zložkou je kurkuma, ktorá dodáva nápoju charakteristickú zlatistú farbu. Okrem kurkumy sa do zlatého mlieka často pridáva zázvor, škorica, muškátový oriešok, kardamón, klinčeky a čierne korenie.
Kurkumín, hlavná aktívna zložka kurkumy, má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Pomáha posilňovať imunitný systém, chráni telo pred infekciami.
Zlaté mlieko môže znížiť zápaly v tele, čo je prospešné najmä pri ochoreniach kĺbov, ako je reumatoidná artritída. Kurkumín môže mať pozitívny vplyv na funkciu mozgu, zlepšuje pamäť a koncentráciu.
Aby telo lepšie vstrebalo kurkumín, do zlatého mlieka sa oplatí pridať trochu tuku, napr. Okrem toho tibetské zlaté mlieko môže pomôcť v boji proti žalúdočným neduhom, ako je plynatosť alebo zlé trávenie.
Je skvelý na zahriatie v chladných dňoch, pomáha telu bojovať proti prechladnutiu.
Recept na hrejivý nápoj s korením
Tibetské mlieko má teplú, mierne korenistú chuť s nádychom sladkosti, ktorú možno prispôsobiť vašim preferenciám. Na zvýraznenie chuti nápoja môžete pridať aj trochu kakaa.
Ingrediencie:
- 250 ml mlieka alebo rastlinného nápoja
- štipka čierneho korenia
- 1 čajová lyžička kokosového oleja
- štipka zázvoru
- 1/3 čajovej lyžičky škorice
- 2 čajové lyžičky kurkumy
- kvalitný med
Spôsob prípravy:
Do hrnca nalejte mlieko. Pridajte všetky koreniny a na miernom ohni varte 8 minút. Nakoniec pridáme med podľa chuti.
Ak chcete zachovať nutričné vlastnosti medu, nezabudnite ho pridať do vychladeného nápoja.
Najlepšie je pridať do mlieka, ktoré má najviac 40 stupňov Celzia. Ak uprednostňujete pitie teplých nápojov, nič vás nezastaví, ale potom už med sám o sebe stráca svoje vlastnosti.
Zaujal vás článok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply