Skvelý recept na výborné orechové košíčky podľa pani Moniky. Neodolá im nikto a sú ozdobou každého Vianočného stola!
Suroviny:
Cesto:
- 250g múka hladká
- 150g palmarín
- 80g cukor práškový
- 2ks váječný žĺtok
- 1 bal cukor vanilkový
- citrónová kôra z jedného citróna
Plnka:
- 250ml mlieka
- 100g cukor práškový
- 1 bal cukor vanilkový
- 100g orechy vlašské
- 100g piškóty
- citrónová kôra z polky citróna
- 100ml rum
- poleva čokoládová
Postup:
- Z múky, masla, cukru, vaj. žĺtkov, vanilk. cukru a nastrúhanej citrónovej kôry vypracujeme cesto, ktoré potom naplníme natenko do formičiek a dáme upiecť (v teplovzdušnej rúre na 175°C cca 15 minút).
- Do hrnca dáme variť mlieko, keď príde do bodu varu, pridáme práškový a vanilkový cukor a premiešame. Odstavíme nabok, pridáme mleté orechy, rozdrvené piškóty, nastrúhanú citr. kôru a rum a dobre premiešame.
- Upečené košíčky naplníme plnkou a zalejeme čokoládovou polevou a na vrch každého košíčka dáme vlašský orech (príp. iné ozdoby) ešte keď je poleva teplá, aby neskôr neopadali.
Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho na Facebooku!
Leave a Reply