
Nazýva sa dračie ovocie alebo jahodová hruška. Jeho impozantný vzhľad určite upúta vašu pozornosť. Prekvapí aj vnútro.
Chutí ako egreše alebo kiwi, no má úplne inú konzistenciu. Aj keď u nás v obchodoch sa až tak neobjavuje a na miestnych trhoch ho len ťažko zoženiete, oplatí sa venovať pozornosť ponukám v diskontných predajniach, kde sa občas objaví.
Je to poklad nutričných hodnôt.
Plody vyrastajú z veľkých, silne voňajúcich kvetov, ktoré kvitnú len v noci. Dodávajú sa v troch farbách: žltá, fialová a červená.
Pod hrubou jemnou šupkou sa nachádza biela alebo ružová dužina s drobnými jedlými semienkami, ktoré sú pre ľudské telo stráviteľné. Dužina je šťavnatá a jemná s výraznou sladkokyslou chuťou.
Dračie ovocie je pokladnicou vitamínu C a vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Navyše obsahuje veľa fosforu, vápnika a tiež vitamíny A, E a B. To všetko pri malom počte kalórií – 100 g pitaya obsahuje asi 60 kcal.
Podporuje pamäť a má veľký význam v prevencii rakoviny. Odporúča sa aj pre diabetikov pre nízky glykemický index 37, ktorý pomáha znižovať hladinu cukru v krvi u diabetikov 2. typu.
Znižuje tiež hladinu cholesterolu, urýchľuje proces hojenia rán a vďaka obsahu vitamínu A priaznivo pôsobí na zrak.
Ako jesť dračie ovocie?
Aby ste si užili lepšiu chuť, oplatí sa ho pred jedlom vychladiť. Ovocie sa dá jesť surové – vyzerá skvele nakrájané na kocky, ale mäkkú dužinu môžete vydlabať aj lyžičkou.
Je to skvelá ingrediencia do ľahkých šalátov alebo ako prídavok do palaciniek.
Keď v obchode nie je…
Ovocie je v dostupné aj v lyofilizovanej verzii. Bohužiaľ, takýto produkt nie je lacný. Treba si uvedomiť, že lyofilizované ovocie má jednoducho menší objem, takže aj malé balenie obsahuje oveľa hodnotnejšie zložky ako čerstvé ovocie.
Mrazom sušené ovocie môžete použiť ako prídavok do ovsených vločiek, jogurtu alebo dezertov. Funguje tiež dobre v sušienkoch, takže je chutným a zdravým doplnkom.
Leave a Reply