Poznáte sladké drievko? Budete prekvapení, aká to je mimoriadne cenná rastlina!

Sladké drievko je mimoriadne cenná rastlina, ktorá má množstvo liečivých vlastností. Známy je najmä tým, že sa používal v cukrárskom priemysle na výrobu cukroviniek.

Už roky sa však používa aj v bylinnej medicíne, upokojuje suchý aj vlhký kašeľ. Sladké drievko je skvelé na dýchacie ústrojenstvo, riedi sekrét, regeneruje sliznice a pomáha v boji s faryngitídou, bronchitídou a zápalom pľúc.

A čo viac, glycisirín v ňom obsiahnutý má antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Ukázalo sa tiež, že táto zlúčenina inhibuje proliferáciu koronavírusov.

Sladké drievko je dobré aj na tráviaci systém, pomáha pri vredoch a znižuje riziko stukovatenia pečene. Okrem toho sa používa v kozmetike na starostlivosť o suchú, kuperóznu a aknóznu pleť.

Sladké drievko je rod trvaliek z čeľade bôbovitých, ktorý zahŕňa asi 30 druhov. Najpoužívanejšie je sladké drievko hladké, prirodzene sa vyskytujúce v Európe a Ázii.

Má perovité listy, ružové alebo fialové kvety a červenohnedé ovocné struky. Sladké drievko má tiež hustý, rozvetvený koreň, ktorý obsahuje látku glycyrizín, 50-krát sladšiu ako biely cukor.

Koreň sladkého drievka sa používal na liečebné účely už v staroveku. Rímski vojaci ho používali na zníženie smädu, pretože podporoval hromadenie vody v tele.

V 16. a 17. storočí sa sladké drievko používalo ako expektorans a na liečenie chorôb pečene, obličiek, žalúdka a močového mechúra. Sladké drievko sa stalo aj obľúbeným sladidlom, ktoré sa pridáva do mnohých cukrárskych výrobkov.

Nutričné ​​hodnoty sladkého drievka

Koreň sladkého drievka sa využíva v bylinkárstve, pretože obsahuje množstvo živín, ktoré priaznivo pôsobia na zdravie. Zahŕňa okrem iného flavonoidy, kumaríny, polysacharidy, éterické oleje a triterpénové saponíny.

Medzi posledné patria glycyrizín, ktorý má antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Táto zlúčenina inhibuje množenie herpetických vírusov, chrípky, pneumónie, hepatitídy, zápalu mozgu a HIV.

V roku 2003 publikoval lekársky časopis The Lancet štúdiu, ktorá ukázala, že glycyrizín inhibuje replikáciu koronavírusu, ktorý spôsobuje SARS (ťažký akútny respiračný syndróm).

Mechanizmus tohto účinku nie je úplne známy, ale vedci navrhujú použiť koreň sladkého drievka aj pri víruse SARS-CoV-2.

Hoci vplyv sladkého drievka na ochorenie COVID-19 nebol konkrétne potvrdený, oplatí sa ho použiť pri akejkoľvek infekcii horných dýchacích ciest. Pôsobí ako expektorans a diastolický účinok, pretože stimuluje sekrečnú funkciu slizníc horných dýchacích ciest.

Takže môže pomôcť zmierniť suchý a vlhký kašeľ a chrapot. Sladké drievko sa odporúča užívať pri prechladnutí, zápale pľúc a priedušiek, astme a angíne. Sladké drievko priaznivo pôsobí aj na fungovanie tráviaceho systému.

Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam regeneruje sliznice žalúdka a čriev, preto dokáže zmierniť prejavy zápalu žalúdka a dráždivosti hrubého čreva.

Urýchliť hojenie žalúdočných a dvanástnikových vredov pomáha aj odvar z koreňa sladkého drievka. Látky zo sladkého drievka navyše pomáhajú zlepšovať trávenie a znižujú riziko stukovatenia pečene.

Sladké drievko má dobrý vplyv aj na endokrinný systém. Obsahuje fytoestrogény, ktoré môžu zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu a menopauzy.

Vzhľadom na to, že pôsobí antibakteriálne, bráni rozvoju Streptococcus mutans – zeleného streptokoka, ktorý spôsobuje kazy a ochorenia parodontu. Sladké drievko môže tiež pomôcť predchádzať zubnému kameňu a zmene farby.

Sladké drievko v kozmetike

Extrakt z koreňa sladkého drievka sa používa aj v kozmetike na starostlivosť o pleť a vlasy. Sladké drievko zadržiava vodu v tkanivách, vďaka čomu hydratuje, vyživuje a spevňuje pokožku a redukuje aj vrásky.

Odporúča sa pre suchú a citlivú pokožku, pretože posilňuje cievy a znižuje začervenanie tváre. Sladké drievko nájdeme aj v prípravkoch určených na aknóznu pleť, pretože má antibakteriálne vlastnosti a upokojuje.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*