Poznáte štiav kyslý? Nazbierajte si ho do zásoby, pretože je je to dar prírody.

Pestuje sa veľmi jednoducho, takže ak ju raz zasadíte, bude sa k Vám vracať každý rok.

Nutričná hodnota šťaveľa a jeho vlastnosti:

  • Bohatý na vitamíny a minerály. Obsahuje tiež rastlinné bielkoviny, ale jeho kalorická hodnota je zanedbateľná. Je tiež bohatý na flavonoidy a ďalšie antioxidanty.
  • Vďaka obsahu vitamínu C posilňuje imunitný systém a pomáha pri produkcii kolagénu. Je to dobré pre zdravie pokožky vnútorne aj zvonka. Ako pleťová maska ​​má protivráskový, omladzujúci, antimikrobiálny a protizápalový účinok.
  • Vďaka obsahu vitamínov A, B1, B2, B9 a C nám môže prospievať aj starostlivosť o vlasy. Pomáha tiež pri štiepení, suchých vlasoch a vypadávaní vlasov. Okrem toho je tiež podporovateľom zdravia očí.

Obsah vápnika je dôležitý pre udržanie zdravia kostí, správnu kontrakciu svalov a funkciu niektorých enzýmov.

Obsahuje rovnaké množstvo vápniku ako mlieko. Dávajte pozor, aby ste to nepreháňali, pretože kyselina šťaveľová v ňom môže viazať minerály, ktoré konzumujete…

Hladina železa je tiež vysoká, čo je potrebné na udržanie hladiny hemoglobínu v krvi. Je dôležitý pri prevencii a liečbe anémie.

Ako ho konzumovať:

Väčšina  ľudí pripraví polievku alebo omáčku. Môže sa jesť samotný surový, pridávať sa do šalátov, miešať v smoothies. Jeho kyslosť je ekvivalentná citrónu, takže ho môžeme nahradiť ním a súčasne využívať ďalšie výhody.

Čaj je možné pripraviť aj zo semien šťaveľa, ktoré je možné dochutiť škoricou a kardamónom. Odporúča sa piť proti hnačkám a črevným zápalom.

Zdieľajte tento článok a podeľte sa s ním na Facebooku.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*