POZOR Nebezpečenstvo: Pozrite sa, ČO sa stane, ak tú istú vodu uvaríte druhýkrát. Účinky vás šokujú!

Ak patríte k ľuďom, ktorí nechcú plytvať prírodnými zdrojmi, potom vás láka naplniť kanvicu raz a prevariť tú istú vodu znova a znova, kým nebude prázdna. Možno vás článok nižšie prinúti prehodnotiť to a začať si zakaždým napúšťať kanvicu čistou vodou.

Ale prečo? Je to len voda. Varom sa to aj tak vyčistí. Takže pri druhom vare by to malo byť sterilnejšie, nie? Nie, v skutočnosti je presný opak pravdou.

Pozrime sa bližšie na to, čo sa stane, keď voda vrie. Na prvý pohľad vidíme bubliny a paru, no na chemickej úrovni sa deje niečo iné.

Niekoľkonásobným prevarením tej istej vody sa mení jej obsah kyslíka a hromadia sa potenciálne nebezpečné látky. Čaj pripravený z čerstvej vody chutí inak ako čaj pripravený z vody, ktorá bola viac ako raz prevarená.

Je pravda, že vriaca voda je dokonalý spôsob, ako zabiť baktérie. Keď však vodu znova a znova prevárame, v dôsledku zmeny chemického zloženia môžu vznikať nebezpečné látky ako arzén, dusičnany a fluoridové zlúčeniny.

Rôzne štúdie preukázali súvislosť medzi touto fluoridovou zlúčeninou a jej škodlivými účinkami na nervový systém a mozog. Majte na pamäti, že minerály vo vode sa nevyparujú.

Ak ho znova a znova varíte, kým sa všetko neodparí, zistíte, že po ňom zostala kôrka kovových prvkov. Takže ak často konzumujete koncentrované množstvá týchto minerálov – ako je vápnik – môže to viesť k problémom, ako sú obličkové kamene.

To je dôvod, prečo by sme nikdy nemali variť tú istú vodu dvakrát. Je zrejmé, že to závisí od toho, ako čistá voda z vodovodu je na začiatku.

Malé množstvá, ktoré pripravíte na čaj, nepredstavujú veľký problém, ale kumulatívny účinok počas dlhého časového obdobia je niečo, čomu by ste sa chceli vyhnúť.

Ak ste prevarili veľa vody a radšej používate čerstvú, potom ju nechajte vychladnúť a polejte svoje rastliny – nie je to pre ne nebezpečné! Vyššie množstvo čerstvej vody v tele je určite pozitívom a váš čaj bude odteraz chutiť lepšie.

Zdieľajte tento článok aj so svojimi blízkymi a priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*