Niektorí ľudia sú citlivejší ako iní. Nehoda sa môže stať v okamihu. A skutočne, skôr než si to uvedomíte, môže sa stať, že si nevšimnete ten malý roh stola a bolestivo si plácnete bokom. Výsledok? Modrina. Po takejto kolízii má modrina zmysel. Ale niektorí ľudia majú modriny veľmi rýchlo. Ako presne to funguje?
Existuje niekoľko dôvodov, prečo niektorí ľudia získavajú modriny ľahšie ako iní. Niektoré z nich tu pre vás uvádzame.
1. Ste žena
Je to neuveriteľne nespravodlivé, ale bohužiaľ je to krutá pravda. Ženy sa pomliaždia ľahšie ako muži. Teraz si asi hovoríte, prečo? Muži majú hrubšiu kožu ako ženy. Muži majú tiež viac kolagénu, ktorý chráni cievy pred úrazom.
2. Starnete
Váš vek tiež zohráva úlohu v tom, ako ste citliví na modriny. “S pribúdajúcim vekom sa vaša pokožka stenčuje. Tým sú aj cievy v koži zraniteľnejšie,” vysvetľuje doktor Fisher pre Country Living. Vaše cievy s vekom tiež strácajú pružnosť, čo spôsobuje, že ľahšie praskajú a spôsobujú modriny.
3. Užívate niektoré doplnky stravy
Niekedy sa pri niektorých životných štýloch odporúčajú doplnky stravy, aby vám nechýbali dôležité vitamíny a minerály. Bohužiaľ, niektoré doplnky môžu spôsobiť, že sa vám ľahšie tvoria modriny, avšak príčina tohto javu nie je jasná. Preto sa vždy poraďte s lekárom predtým, ako začnete užívať doplnky stravy.
4. Užívate lieky na riedenie krvi
Niektorí ľudia užívajú lieky na riedenie krvi, aby zabránili vzniku krvných zrazenín. Lieky na riedenie krvi majú aj iný účinok: môžu spôsobiť, že budete citlivejší na modriny. Je samozrejme logické, že lieky na riedenie krvi riedia krv, ale existujú aj iné lieky, ktoré majú tento účinok bez toho, aby ste o tom vedeli. Napríklad ibuprofén a aspirín majú účinok riedenia krvi.
5. Nemáte dostatok vitamínov
Nedostatok vitamínu C alebo D môže spôsobiť nevysvetliteľné modriny. Nedostatok vitamínu C alebo vitamínu D však nevzniká zo dňa na deň. U väčšiny ľudí to nebude dôvod, prečo sa im modriny tvoria ľahšie ako iným. Máte podozrenie, že nedostávate dostatok vitamínu C alebo D? Potom sa poraďte s lekárom.
Mnoho ľudí prijíma dostatok vitamínu C zo stravy. Všetky druhy ovocia a zeleniny majú vitamín C. Niektoré z najlepších zdrojov sú:
- Zelené papriky
- Citrusové plody a šťavy
- Jahody
- Paradajky
- Brokolica
- Sladké zemiaky
Svetlo a teplo môžu znížiť hladinu vitamínu C. Čerstvé a nevarené ovocie a zelenina majú najviac vitamínu C.
Vitamín D môžete získať z potravín ako:
- tučné ryby – napríklad losos, sardinky, sleď a makrela
- červené mäso
- pečeň
- žĺtky
- obohatené potraviny – napríklad niektoré tukové nátierky a raňajkové cereálie
Zdieľajte aj s ostatnými na Facebooku. Ďakujeme:).
Leave a Reply