Pozor! Pečiete vo fólii? Konzumácia takto pripravených potravín, prináša nebezpečné riziko pre organizmus!

Fólia sa často používa pri pečení rôznych pokrmov: syra feta, mäsa, zemiakov atď. Výsledok je vynikajúci! Podľa výskumov by ste však s týmto zlozvykom mali prestať! Podľa časopisu Journal of Electrochemical Science používanie hliníkovej fólie pri pečení spôsobuje, že telo absorbuje značné množstvo hliníka prostredníctvom pripravovaného jedla. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie predstavuje nadmerná konzumácia potravín pripravených vo fólii nebezpečné riziko pre organizmus!

Riziká

Fólia je nebezpečná, pretože obsahuje hliník, ktorý je toxický. Počas varenia sa hliník uvoľňuje v dôsledku vysokej teploty, preniká do potravín a následne do tela. Nadmerný príjem hliníka sa spája s predčasným vznikom Alzheimerovej choroby. Hliník vo veľkých množstvách je tiež považovaný za škodlivý pre pľúca, pečeň, štítnu žľazu, obličky a mozog (vredy, nevoľnosť, bolesti hlavy a pálenie záhy sú niektoré z porúch, ktoré môže pečenie s hliníkovou fóliou spôsobiť vášmu zdraviu).

Čo robiť

Výskum je jednoznačný: nevkladajte fóliu do rúry spolu s jedlom. Potraviny môžete najprv zabaliť do pergamenového papiera a potom do fólie, aby sa zabránilo absorpcii hliníka do jedla.

Nepodliehajte panike!

Ak ste piekli niekoľko zemiakov vo fólii, nedostanete žalúdočné vredy! Vedci sa v tomto usmernení vyhýbajú nadmernému užívaniu. Taktiež: balenie studených potravín, toastov atď. nie je škodlivé!

Nepovažujte fóliu za svojho úhlavného nepriateľa! Len sa vyhnite pečeniu jedla v alobale.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*