Pre ktoré príčiny predčasného úmrtia zvyšuje minimálna konzumácia alkoholu riziko?

Pre ktoré príčiny predčasného úmrtia zvyšuje minimálna konzumácia alkoholu riziko.

Nová správa, ktorú nedávno zverejnilo americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb, tvrdí, že aj tieto úrovne konzumácie alkoholu môžu byť nebezpečné?

„V Spojených štátoch majú muži a ženy 1 z 1 000 pravdepodobnosť úmrtia na alkohol, ak konzumujú viac ako 7 nápojov týždenne. Tieto šance sa zvyšujú na 1 zo 100, ak konzumujú viac ako 9 nápojov za týždeň.”

Účelom správy bolo aktualizovať údaje o týždenných limitoch spotreby alkoholu a minimalizovať zdravotné riziká. Neobsahuje však konkrétne odporúčania týkajúce sa konzumácie alkoholu

Toto je jedna z dvoch doplňujúcich správ o vzťahu medzi alkoholom a zdravím, ktoré pomôžu formovať stravovacie usmernenia pre Američanov na obdobie 2025-2030.

Správa skúmala, ako alkohol prispieva k chorobám a zraneniam.

Niektoré zo zistení zahŕňajú:

Rakovina
Nová správa zistila, že aj pri jednom nápoji denne čelia muži o 51 % zvýšenému riziku rakoviny pažeráka a ženy o 37 % vyššiemu riziku cirhózy pečene v porovnaní s nepijúcimi.

Zranenie
Pitie troch nápojov denne zvyšuje riziko neúmyselných zranení u mužov aj žien až o 68% v porovnaní s tými, ktorí pijú menej alkoholu.

Ochorenie pečene
Pravidelná konzumácia alkoholu výrazne zvyšuje riziko ochorenia pečene, najmä u ľudí s ochoreniami, ako je hepatitída C.

Hoci predchádzajúce štúdie ukázali, že pitie malého množstva alkoholu môže znížiť riziko mŕtvice, správa hovorí, že tieto výhody zmiznú už pri dvoch nápojoch denne.

Americké diétne smernice ovplyvňujú politiku verejného zdravia a označovanie potravín a nápojov. Odborníci tvrdia, že zistenia by mohli v budúcnosti viesť k prísnejším odporúčaniam pre alkohol.

Výrobcovia alkoholu označili správu za „zaujatú“ a uviedli, že je založená na chybných metódach. Trumpova administratíva zamietla odporúčanie z roku 2020 obmedziť alkohol na jeden nápoj denne pre všetkých dospelých.

Dr. Timothy Naimi, riaditeľ Kanadského inštitútu pre výskum používania látok a jeden z autorov správy, poznamenal, že správa pravdepodobne podceňuje riziká alkoholu z dôvodu obmedzení v tom, ako môžu štúdie merať jeho dlhodobé účinky.

„Konzumácia alkoholu na úrovniach, ktoré by mnohí ľudia považovali za miernu, môže byť v skutočnosti mierne nebezpečná alebo nie mierna z hľadiska zdravotných rizík,“ poznamenáva.

Zdroj: CBS News

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*