Stačí malá zmena vo vašom jedálničku a podarí sa vám zhodiť kilogramy navyše, zlepší sa vám trávenie, upraví cholesterol, hladina cukru v krvi a zlepší celkové zdravie.
Stačí ich rozdrviť alebo nechať krátko napučať v teplej vode a máte perfektnú náhradu klasickej múky.
Čo dokážu ovsené vločky?
predchádzajú zápche
prospievajú zraku (obsahujú luteín)
na živiny najbohatšia obilnina
stimuluje metabolizmus (ideálna voľba na raňajky)
obsahujú vitamíny skupiny B, železo, vápnik a fosfor
optimalizujú činnosť tenkého čreva
zasýtia a energiu uvoľňujú postupne, pomôžu vám schudnúť zdravo
znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb, posilňujú srdce a cievy
tlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy
znižujú cholesterol
prevencia cukrovky, stabilizujú hladinu cukru v krvi
sú veľmi nápomocné ak beriete antibiotiká, najmä vďaka vitamínom skupiny B,
prevencia rakoviny tráviaceho traktu
Toto sú najlepšie recepty z ovsených vločiek:
10-minútové placky ako náhrada pečiva
Čo budeme potrebovať:
150 g ovsených vločiek
125 g kyslej smotany
3 vajcia
listy čerstvého zeleru
Soľ podľa chuti
Postup prípravy: Ovsené vločky zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, soľou a lyžičkou nasekaných zelerových lístkov (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou). Vymiešame jednotné cesto, z ktorého formujeme jednotlivé placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán.
Makovec z ovsených vločiek:
7-minútový sypaný makový koláč: Bez cesta a bez múky, stačí len nasypať na plech a viac sa nemusíte o nič starať!
Čo budeme potrebovať:
1 hrnček mletých orechov
1 hrnček mletých ovsených vločiek
2 hrnčeky mletého maku
3 lyžice trstinového cukru
7 jabĺk nastrúhaných nahrubo
3 lyžice masla
formu na pečenie s priemerom 28 cm
Postup prípravy: Všetky sypké prísady zmiešame v miske. Plech na pečenie vymastíme maslom. Na spodok nasypeme tenkú vrstvu sypkej zmesi, pokračujeme vrstvou jabĺk, sypkou zmesou a jablkami – výsledný koláčik by mal byť z 5 vrstiev sypkej zmesi a 3 vrstiev jabĺk. Na vrch uložíme plátky masla a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 45 minút. Vrch môžeme preliať čokoládovou polevou alebo pokvapkať medom.
Zdravé palacinky z ovsených vločiek
Z týchto palaciniek nepriberiete: Naučte sa výborné palacinky bez múky, pripravené za minútku!
Čo budeme potrebovať (na 4 ks):
150 g ovsených vločiek
2 bielky (môžete použiť aj celé vajcia, ja používam len bielky)
200 ml mlieka
med alebo iné sladidlá podľa chuti
štipku soli
Postup prípravy: Všetky prísady jednoducho vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Cesto by malo mať takú konzistenciu, ako klasické cesto na palacinky. Podľa potreby teda môžete pridať vločky alebo mlieko.
Z cesta potom jednoducho dávkujeme na rozpálenú panvicu cesto tak, aby nám vznikli tenšie palacinky. Opražíme z oboch strán dozlatista a podávame s prílohou, akú máte radi!
Syrové pagáče, z ktorých nepriberiete
Z týchto pagáčov nepriberiete: Naučte sa výborné syrové pagáče bez múky, pripravené za minútku!
Čo budeme potrebovať:
250 g tvarohu
3 vajcia
3 lyžice ovsenej múky (alebo vločiek mletých najemno)
3 lyžice ovsených vločiek
1 lyžičku soli
150 g syra s nižším obsahom tuku
Postup prípravy: Všetky prísady okrem syra zmiešame v miske a necháme 5 minút odstáť. Zo zmesi odoberáme po lyžičkách a hmotu navrstvíme na plech vyložený papierom na pečenie. Posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme, kým syr nie je na povrchu zlatistý.
Zdravé muffiny z ovsených vločiek:
Čo budeme potrebovať:
3 šálky ovsených vločiek
3-4 lyžice medu
¾ šálky jablčného pyré
1 a ½ šálky mlieka
2 vajcia
2 lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
1 lyžičku mletej škorice
½ lyžičky soli
2 lyžičky sódy bikarbóny
olej alebo maslo na vymastenie formy na muffiny
Na posypanie:
čučoriedky
čokoládové hoblinky
semienka
orechy
Postup prípravy: Rúru nastavíme na 175 stupňov a formu na muffiny vymastíme maslom alebo olejom. V miske vyšľaháme med s vajíčkami. Potom do zmesi pridáme jablkové pyré, mlieko, vanilku, soľ a škoricu. Do zmesi postupne pridávame aj vmiešame ovsené vločky spolu s jedlou sódou. Dobre premiešame a necháme odpočívať 20 minút. Potom cesto navrstvíme do 3/4 každého otvoru na mufiiny a posypeme podľa chuti (orechy, čokoládou, čučoriedkami ..). Pečieme 30 minút, alebo kým povrch muffin nie je zlatistý.
Vynikajúci brokolicové karbonátky s ovsenými vločkami
Čo budeme potrebovať:
1 stredne veľkú brokolicu
2 vajcia
4 lyžice ovsených vločiek
2 lyžice celozrnnej strúhanky
1 lyžicu sezamových semienok
2 lyžice tekvicových semienok
2 lyžice slnečnicových semienok
1 zväzok petržlenu
Soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy: Brokolicu umyjeme, rozdelíme na menšie kúsky a veľmi krátko povaríme v slanej vode (prípadne sparíme), aby brokolica trochu zmäkla. Potom okamžite zalejeme studenou vodou, aby sme okamžite zastavili proces varenia. Semienka zmiešame a nasucho opražíme na panvici. Brokolicu preložíme do mixéra a rozmixujeme. V miske zmiešame rozmixovanú brokolicu, nasekanú petržlenovú vňať, vajce, ovsené vločky, semienka, soľ a korenie. Nakoniec primiešame strúhanku tak, aby sme získali dobrú konzistenciu na tvarovanie fašírok. Z cesta tvarujeme jednotlivé karbonátky, ktoré smažíme na olivovom oleji z oboch strán dozlatista. Prípadne môžete zvoliť i pečenú verziu. Karbonátky preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite olivovým olejom a pečte dozlata pri teplote 180-190 stupňov.
Karbonátky počas pečenia obrátime, aby sa zapiekli dochrumkava aj z druhej strany.
Leave a Reply