Prečo máčať orechy a semienka? 5 dôvodov, ktoré vás prekvapia!

Orechy a semená sú cenným zdrojom rastlinných bielkovín, vápnika a horčíka. Majú však vysoký obsah kyseliny fytovej, formy minerálneho fosforu, ktorý sa nachádza v mnohých orechoch a semenách.

Hoci táto zlúčenina pomáha znižovať hladinu cholesterolu a je cenným antioxidantom, pri nadmernej konzumácii môže zabrániť vstrebávaniu cenných minerálov prijatých z čreva.

Našťastie, ich namáčaním môžete výrazne znížiť obsah kyseliny fytovej a využiť zdravotné výhody týchto potravín.

  • 1) Udržiavanie zdravia hrubého čreva
    Majú mimoriadne vysoký obsah vlákniny, ktorá nie je stráviteľná, ale zohráva dôležitú úlohu pri spracovaní. Pomáha udržiavať črevá zdravé tým, že skracuje čas prechodu a pomáha vyplavovať škodlivé látky a zároveň poskytuje potravu pre dobré črevné baktérie. Namočením semienok ich môžete zjesť viac, pretože sa zníži obsah kyseliny fytovej a namočené semienka nezaťažujú toľko črevný trakt.
  • 2) Prevencia syndrómu dráždivého čreva
    IBS je ochorenie, pri ktorom sa po konzumácii určitých potravín objavujú bolestivé kŕče, nadúvanie a hnačka. Orechy a semená obsahujú inhibítory enzýmov, ktoré blokujú činnosť tráviacich enzýmov. Namáčaním sa možno zbaviť týchto inhibítorov enzýmov, čím sa zabráni vzniku potenciálnych problémov, ktoré by mohli spôsobiť IBS.

  • 3) Pomáha tráviť lepok
    Ak často konzumujete celozrnné obilniny, je dobré ich vopred namočiť, aby sa aktivovali enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať lepok. Deaktivuje tiež inhibítory tráviacich enzýmov a uľahčuje trávenie obilia.
  • 4) Odstránenie kyseliny fytovej
    Kyselina fytová dokáže viazať pre telo dôležité minerálne látky, ktoré orechy a semená obsahujú vo vysokých koncentráciách, ako napríklad vápnik, horčík, železo a zinok. Ak však semená namočíte, zbavíte sa kyseliny fytovej a lepšie využijete tieto minerály.
  • 5) Odstráňte tanín
    Triesloviny sú zlúčeniny, ktoré spôsobujú horkú chuť napríklad čierneho čaju alebo červeného vína. Mnohí ľudia môžu byť na ne citliví a po konzumácii potravín a nápojov, ktoré obsahujú triesloviny, môžu pociťovať nepríjemné príznaky. Zbaviť sa ho môžete aj namáčaním. Ak vidíte, že voda po namočení stmavla, znamená to, že sa odstránila trieslovina.

Proces namáčania
Je to veľmi jednoduché. Semená je potrebné nechať 7-24 hodín namočené v mierne osolenej vode. Potom vodu z nich sceďte a vysušte ich v rúre pri teplote 65 °C.

Pridanie citrónovej šťavy alebo jogurtu do vody môže proces urýchliť, ale nie je to nevyhnutné. Namáčaním semienok sa stanú nielen zdravšími, ale aj chutnejšími.

Podeľte sa o túto radu aj s ostatnými na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*