Prečo nám nikto nepovedal tieto veci o jedení zeleru?

Ak vezmeme do úvahy iba obsah vitamínov a minerálov, môžeme povedať, že zeler obsahuje veľa vitamínov K a C, kyselinu listovú, draslík a vlákninu.

Celá rastlina, od semena až po koreň, je jedlá a veľmi užitočná. 100 gramov zeleru obsahuje iba 40 kalórií, zatiaľ čo zemiaky obsahujú dvakrát toľko kalórií. Keďže zeler je veľmi zdravý, ľahko ho môžeme zaradiť do jedálnička.

Medzi jej pozitívne vlastnosti patrí aj to, že znižuje krvný tlak a pre vysoký obsah vlákniny má dobrý vplyv aj na trávenie. Má veľmi vysoký obsah vody, a preto sa ľahko zbavíme zbytočných toxínov a kíl navyše.

Dá sa jesť v mnohých podobách, vyprážaný, varený, obalovaný, ale dá sa nastrúhať aj surový do šalátu. V dávnych dobách sa zmes zeleru kombinovaná s vlašskými orechmi používala ako afrodiziakum. Pripisoval sa mu veľmi vysoký liečivý účinok, preto sa prednostne konzumoval.

Pri nákupe koreňového zeleru je dobré vyberať čo najmenšie exempláre, keďže majú vyšší nutričný obsah. Príliš veľký zeler je vo vnútri často dutý. Vždy uprednostňujte hľuzu so zeleným listom. Jednak sa to dá aj veľmi dobre využiť a jednak je poznať, aký je zeler čerstvý.

Pozor by si však mali dať tí, ktorí trpia sennou nádchou, pretože pri konzumácii zeleru sa často môže vyskytnúť skrížená alergia. Ak je niekto alergický napríklad na palinu čiernu, podobné príznaky môže vyvolať zeler, ale aj rasca či petržlen.

 

Ľudia, ktorí sú na to náchylní, by mali najskôr experimentovať len s malým množstvom.

Urobme si 2 účinné detoxikačné smoothie zo zeleru!
  • Rozmixujte 3 stonky zeleru, 1 cviklu a 1 jablko. Zeler je mierne preháňadlo a dezinfikuje tráviaci systém a črevá.
  • V inej verzii zmiešajte 1 koreň zeleru s 3 mrkvami. Tento nápoj úplne čistí telo od nahromadených toxínov.
Zdieľajte aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*