Prekvapivý dôvod, prečo je vyprážanie na tuku zdravšie, než ste si mysleli!

Z času na čas sa rozprúdi debata o tom, či sú vyprážané jedlá chutnejšie alebo zdravšie, keď sa vyprážajú na oleji alebo tuku.

Chybný výskum stravovania v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch a z toho vyplývajúca masová hystéria viedli k takmer úplnému vylúčeniu nasýtených tukov zo stravy.

Z vtedajšieho tuku sa dnes stali sacharidy, ktoré boli identifikované ako jediná príčina všetkej obezity a zodpovedné za všetky kardiovaskulárne ochorenia.

To viedlo k tomu, že niekoľko po sebe nasledujúcich generácií bolo takmer odstavených od vyprážania na tuku alebo podlievania tukom pri nízkych teplotách.

Tí, ktorí mali to šťastie variť a smažiť svoju babičku, si však uvedomujú, že všetko vyprážané na tuku je oveľa chutnejšie ako na oleji na varenie, ktorý je zbavený svojej chuti, uvádza Origo.hu.

Na túto vec sa list pýtal aj kuchárov a všetci sa zhodli, že keď sa pečie na tuku, všetko je chutnejšie a sú aj koláče, ktoré sa bez poriadnej dávky tuku pripraviť nedajú.

Ak by tuk nemal oproti oleju inú výhodu ako to, že vedľajší produkt by sa pri domácej výrobe vždy drobil, aj tak by sa oplatilo venovať dve-tri hodiny dôkladnému naplneniu bytu pachom tuku.

Ak máte možnosť vykonávať túto operáciu vonku, mali by ste tam urobiť drobca.

Medzi opýtanými kuchármi sa našli aj takí, ktorí prisahali na bravčovú masť, iní na husaciu masť, no všetci sa zhodli, že rozdiel medzi tukmi nie je taký veľký ako medzi tukom a olejom.

Kuchári vyzdvihli aj ďalšiu skvelú vlastnosť tuku: na použitom tuku sa nielen dá, ale aj oplatí vyprážať.

V článku sa uvádza, že olej má zároveň svoje výhody, pretože sú veci, v ktorých tuk nie je taký dobrý ako olej – pretože má nižší bod topenia a varu, čistý tuk nie je najlepší na dlhodobú prevádzku ktoré vyžadujú vysoké teploty (najmä nie kačica alebo hus).

Napríklad jeden zo šéfkuchárov hovorí, že mäso sa oplatí vyprážať zmiešaním tuku s kvalitným repkovým olejom v pomere 2:1.

Dobrá kvalita je dôležitá, pretože priemerný repkový olej má charakteristickú chuť, ktorá nemusí byť dobre cítiť na strúhanke.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*