Prekvapivá superhrdinka vašej kuchyne: Podporí vaše chudnutie a oživí každé jedlo!

V prípade tejto zeleniny sa môžeme len sťažovať na neúrodu, hoci nápadov na jej využitie je dosť. V obchodoch je dostupná počas celého roka a nie je taká drahá ako iná zelenina mimo sezóny.

Určite sa po nej oplatí siahnuť nielen vtedy, keď sa sused podelí o prebytky zo záhrady.

Cuketu môžeme nazvať zeleninovým chameleónom, pretože je taká univerzálna, že sa dá použiť na mnohých úrovniach v kuchyni.

Niekto ju pridáva do cestovín, omáčok a polievok, iný s ňou pečie koláče, pridáva do ovsených vločiek alebo si plnku spestruje škoricovými rolkami.

Jeme ju počas sezóny neustále a mimo konkrétneho ročného obdobia láka aj v obchodoch. Vzhľadom na jej nutričné ​​hodnoty sa určite oplatí pozývať ju do kuchyne častejšie.

Prečo sa oplatí jesť cuketu?

Je spojencom všetkých ľudí, ktorým záleží na zdraví. Je nízkokalorická a má veľa vlákniny, ktorá podporuje a upravuje činnosť čriev.

Je to veľmi dôležité, pretože vedci už dlho tvrdia, že naša imunita je v črevách. Cuketa je výborným zdrojom vitamínov A, K, C a vitamínov skupiny B vrátane kyseliny listovej.

Obsahuje aj draslík, horčík a železo, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu. Cuketa obsahuje aj prirodzene sa vyskytujúci luteín. Chráni oči pred škodlivými účinkami UV žiarenia a znižuje riziko očných ochorení, ako je makulárna degenerácia.

Vitamín K, ktorý je v cukete hojne zastúpený, posilňuje cievy a zlepšuje zrážanlivosť krvi, čo je prospešné pre kardiovaskulárny systém.

Jedzte cuketu pre zdravie

Vitamíny skupiny B obsiahnuté v cukete zohrávajú kľúčovú úlohu pri správnom fungovaní nervového systému, zlepšovaní koncentrácie a odbúravaní stresu. 100 g čerstvej cukety poskytuje len 17 kcal, je teda výbornou zložkou redukčnej diéty.

“Cuketa je skutočným spojencom v boji proti civilizačným chorobám. Antioxidanty, ktoré obsahuje, ako karotenoidy, vitamín C a vitamín A, neutralizujú škodlivé voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a prispievajú k rozvoju okrem iného rakoviny, srdcových chorôb a zrýchlené starnutie organizmu.

Pravidelná konzumácia cukety môže výrazne znížiť riziko týchto závažných ochorení. Cuketa je mimoriadne všestranná zelenina, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Výborne chutí surová, v šalátoch, ale aj varená, pečená či grilovaná.

Môžete ju pridať do polievok a dokonca aj koláčov. Kvety cukety sú tiež jedlé a sú skvelým doplnkom jedál na večeru. Určite sa oplatí mať ju v kuchyni aj na dlhšie ako len na leto.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*