
A ak k tomu pridáme intenzívnu rumovú arómu a efektný vzhľad – máme dezert ako stvorený na rodinné oslavy či sviatky.
Ingrediencie na piškótové cesto:
- 3 vajcia,
- 1/3 šálky cukru,
- 3/4 šálky polohr. múky,
- 1/4 šálky zemiakovej múky,
- 1 lyžička prášku do pečiva,
- 1 čajová lyžička octu,
- maslo a strúhanku do formy.
Punč:
- 100 g masla,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 3 lyžice práškového cukru,
- pol tabuľky tmavej čokolády (min. 60% kakaa),
- 200 ml rumu,
- 1/2 šálky vody.
Krém:
- 4 šálky smotany 36%,
- 2 polievkové lyžice práškového cukru,
- 3 polievkové lyžice želatíny,
- trochu vriacej vody, aby sa želatína rozpustila,
- strúhaná čokoláda na ozdobu.
Príprava:
- Rúru predhrejeme na 180°C. Pripravíme si tortovú formu – vymastíme ju maslom a vysypeme strúhankou.
Vajíčka oddelíme do misky, pridáme cukor a miešame, kým nebudú svetlé a nadýchané. Nalejte ocot. - Obe múky preosejeme s práškom do pečiva a jemne vmiešame do vaječnej zmesi. Cesto vylejeme do tortovej formy a vložíme do rúry na cca 25 minút – pomocou špajdle skontrolujeme, či je piškóta hotová.
- Keď piškóta mierne vychladne, zoberieme vareškou a každé 2 cm do koláča urobíme jamky – punč bude mať kam naliať. Koláč odstavíme, aby úplne vychladol.
- Príprava punču: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo a čokoládu. Pridáme kakao, práškový cukor a vodu. Všetko dôkladne premiešame.
- Odstráňte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť, potom pridajte rum a znova premiešajte. Do vopred pripravených otvorov v piškóte nalejeme punč – použijeme celú porciu a zvyšok natrieme na vrch torty.
- Príprava krému: Želatínu rozpustite v minimálnom množstve vriacej vody a ochlaďte. Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha. Potom nalejte želatínu tenkým prúdom a miešajte pri nízkej rýchlosti.
- Rovnomerne rozotrieme po povrchu torty. Všetko ozdobíme strúhanou čokoládou. Nakoniec tortu vložíme do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, najlepšie cez noc – potom sa chute dokonale spoja a zmes krásne stuhne.
Dobrú chuť 🙂
Opitá mníška je dezert, ktorý dokonale zapadne do atmosféry rodinných osláv. Na jednej strane je elegantný a vynikajúci, na druhej strane – jeho vtipný názov a alkoholický prízvuk ho robia originálnym a nezabudnuteľným. 🙂
Leave a Reply