Prekvapte svojich hostí originálnym dezertom! Vyčarí úsmev na tvárach vašich blízkych a urobí pre nich veľkonočné stretnutie nezabudnuteľným.

A ak k tomu pridáme intenzívnu rumovú arómu a efektný vzhľad – máme dezert ako stvorený na rodinné oslavy či sviatky.

Ingrediencie na piškótové cesto:

  • 3 vajcia,
  • 1/3 šálky cukru,
  • 3/4 šálky polohr. múky,
  • 1/4 šálky zemiakovej múky,
  • 1 lyžička prášku do pečiva,
  • 1 čajová lyžička octu,
  • maslo a strúhanku do formy.

Punč:

  • 100 g masla,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 3 lyžice práškového cukru,
  • pol tabuľky tmavej čokolády (min. 60% kakaa),
  • 200 ml rumu,
  • 1/2 šálky vody.

Krém:

  • 4 šálky smotany 36%,
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru,
  • 3 polievkové lyžice želatíny,
  • trochu vriacej vody, aby sa želatína rozpustila,
  • strúhaná čokoláda na ozdobu.

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 180°C. Pripravíme si tortovú formu – vymastíme ju maslom a vysypeme strúhankou.
    Vajíčka oddelíme do misky, pridáme cukor a miešame, kým nebudú svetlé a nadýchané. Nalejte ocot.
  2. Obe múky preosejeme s práškom do pečiva a jemne vmiešame do vaječnej zmesi. Cesto vylejeme do tortovej formy a vložíme do rúry na cca 25 minút – pomocou špajdle skontrolujeme, či je piškóta hotová.
  3. Keď piškóta mierne vychladne, zoberieme vareškou a každé 2 cm do koláča urobíme jamky – punč bude mať kam naliať. Koláč odstavíme, aby úplne vychladol.
  4. Príprava punču: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo a čokoládu. Pridáme kakao, práškový cukor a vodu. Všetko dôkladne premiešame.
  5. Odstráňte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť, potom pridajte rum a znova premiešajte. Do vopred pripravených otvorov v piškóte nalejeme punč – použijeme celú porciu a zvyšok natrieme na vrch torty.
  6. Príprava krému: Želatínu rozpustite v minimálnom množstve vriacej vody a ochlaďte. Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha. Potom nalejte želatínu tenkým prúdom a miešajte pri nízkej rýchlosti.
  7. Rovnomerne rozotrieme po povrchu torty. Všetko ozdobíme strúhanou čokoládou. Nakoniec tortu vložíme do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, najlepšie cez noc – potom sa chute dokonale spoja a zmes krásne stuhne.

Dobrú chuť 🙂

Opitá mníška je dezert, ktorý dokonale zapadne do atmosféry rodinných osláv. Na jednej strane je elegantný a vynikajúci, na druhej strane – jeho vtipný názov a alkoholický prízvuk ho robia originálnym a nezabudnuteľným. 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*