Pridajte pár kvapiek, krém bude tuhý a určite sa neroztečie!

Zle vyšľahaná šľahačka môže premrhať všetku námahu vynaloženú na prípravu torty či iného dezertu. Do tejto činnosti sa oplatí vložiť námahu, pretože stačí jeden falošný pohyb, aby ste namiesto páperia získali maslo.

Pozrite sa, čo robiť, aby bola šľahačka tuhá a neroztekala sa. Na jednej strane je to triviálne, no na druhej je veľmi ľahké urobiť chybu.

Všetko závisí od toho, či poznáte základné pravidlá a užitočné triky. Pozrite sa, čo robiť, aby ste smotanu dobre vyšľahali.

Ako urobiť šľahačku tuhú?

Krém stuhne, ak počas šľahania pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy. Vďaka tomu mliečny výrobok rýchlejšie zhustne, takže šľahanie dokončíte skôr, ako sa smotana stihne zraziť.

Penu stabilizuje aj použitie smotany s vysokým obsahom tuku. Najlepšou voľbou na šľahanie je smotana na šľahanie s obsahom tuku 36 %.

Môžete použiť aj smotanu s obsahom tuku 30 %, ale akákoľvek iná smotana s nižším percentom tuku nemusí po vyšľahaní dosiahnuť primeranú tuhosť.

Okrem toho je kľúčovým aspektom správne chladenie smotany – v chladničke by mala stráviť aspoň 12 hodín, pretože studená smotana šľaha rýchlejšie a tuhšie.

Na šľahanie sa odporúča použiť aj kovovú alebo sklenenú misu (ktorá by mala byť tiež vychladená). Plastovým nádobám je lepšie sa vyhnúť.

Ako vyšľahať smotanu do tuha?

“Rozbitie” smotany je rovnaké ako zrážanie smotany, je to tiež prvý krok k vytvoreniu “masla”. Produkt potom stráca hladkú a jednotnú konzistenciu a stáva sa rozvrstveným a hrudkovitým.

Zvyčajne je to spôsobené šľahaním smotany pri príliš vysokej rýchlosti alebo príliš dlhým časom šľahania. Ak chcete smotanu šľahať tak, aby sa nepremenila na maslo, začnite s nízkou rýchlosťou mixéra a postupne ju zvyšujte.

Táto taktika umožňuje rovnomerné privádzanie vzduchu do krému a zabraňuje jeho zrážaniu. Proces šľahania šľahačky zvyčajne trvá 3 až 5 minút.

Dôležité je neprešľahať – najlepšie je prestať, keď na povrchu krému zbadáte tuhé „vrcholy“. Pre istotu môžete misku aj nakloniť – ak krém netečie, znamená to, že je hotový.

Ak je článok pre Vás užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*