PRINCÍP VÝŽIVY, KTORÝ SPOMAĽUJE STARNUTIE A VÝVOJ SENILNEJ DEMENCIE: Takto by mali vyzerať vaše raňajky, obed a večera.

Dnes vieme, že jedlo nás môže liečiť, ale aj otráviť. Je veľmi dôležité, čo jeme a v akom období dňa jeme a akým spôsobom. Odborníci na výživu prišli s ideálnou receptúrou výživy, ktorá spomaľuje starnutie.

Gogoľ raz povedal: „Na svete sú dva problémy – obezita a demencia“ a tieto jeho slová sú podstatou problému dodnes.

Podľa prognóz Svetovej zdravotníckej organizácie bude do roku 2025 takmer 50 percent svetovej populácie trpieť nadváhou a počet ľudí s demenciou presiahne 100 miliónov ľudí.

Výskumu japonského biológa Yoshinora Ohsumiho predchádzala nemenej talentovaná práca belgického vedca Christiana de Duvea, ktorý v roku 1974 objavil bunky zodpovedné za spracovanie odpadových materiálov.

Pred 47 rokmi nikto nespájal nájdené lyzozómy s procesmi omladzovania organizmu.

A až autofágia, ktorú objavil Yoshinori Osumi, umožnila pochopiť mechanizmus sebaomladzovania buniek a celý svet začal hovoriť o hladovaní ako o spôsobe boja proti obezite, senilnej demencii, cukrovke, onkopatológii, o možnosti spomaliť spomaľuje starnutie organizmu.

Čo je autofágia?

Počas štúdií s kvasinkovými bunkami a neskôr s myšami, Yoshinori Osumi dospel k záveru, že keď “hladuje”, bunka začne tráviť.

Navyše, keď hladujeme, začneme vylučovať poškodené bunky, zatiaľ čo zdravé zosilnejú, čo spomaľuje starnutie. A čím je príspevok dlhší, tým je proces aktívnejší, píše cluber.com

Takýto objav nám umožnil nahliadnuť do skutočnosti, že ľudské telo má schopnosť vytvárať nové bunky, ktoré sa živia tými poškodenými.

Čo znamená, že naše telo dokáže zo „smetí“ extrahovať aminokyseliny potrebné na regeneráciu tkanív. A tento proces sa aktivuje, keď hladujeme alebo nahrádzame živočíšne bielkoviny rastlinnými.

Čo je to „okno kŕmenia“

Takže na základe objavu Yoshinori Ohsumi bol zavedený koncept „výživového okna“ (interval medzi prvým a posledným jedlom), ktoré sa otvára hodinu po raňajkách a zatvára sa počas večere.

A následný výskum ukázal, že 8-hodinové obdobie, kedy jedlo konzumujeme, má priaznivý vplyv na postavu.

Najmä štúdie vedcov zo Salkovho inštitútu v San Diegu potvrdili, že užšie stravovacie okno pomáha zvyšovať duševnú a fyzickú aktivitu, zlepšuje spánok a normalizuje krvný tlak.

Štúdie sa uskutočnili na 4 skupinách dobrovoľníkov, ktorí denne dostávali rovnaké jedlo z hľadiska objemu a obsahu kalórií, no konzumovali ho v rôznych intervaloch kŕmenia: 12, 8, 6 a 4 hodiny.

Najlepšie výsledky práce všetkých orgánov a systémov boli zaznamenané v skupine tých, ktorí sa držali najužšieho okna israny, t.j. jedli len do 4 hodín denne.

A existuje na to vedecké vysvetlenie: všetky procesy v tele priamo závisia od cirkadiánnych rytmov: čas produkcie kortizolu a melatonínu.

Kortizol je maximálne produkovaný ráno, čo nám dáva dobrú chuť do jedla a veselosť. Melatonín má za úlohu uspať nás, spomaliť všetky vnútorné procesy, aby na ich úkor aktivoval regeneráciu telesných buniek.

A čím širšie je „otvorené“ okno pre jedlo, tým silnejšie sú vnútorné biologické rytmy. Spíme, keď mozog potrebuje aktívne pracovať, a bdíme, jeme maškrty, keď je najvyšší čas ísť spať a dopriať telu odpočinok.

Takto sa ponáhľame na cestu k predčasnému starnutiu.

Nie je možné náhle prestať jesť, preto má kortizol ďalší skok o 19:00. V tomto momente začíname pociťovať prudký pocit hladu.

Odborníci na výživu odporúčajú postupne nahradiť večerné jedlo nízkokalorickou zeleninou a ovocím, aby si telo zvyklo.

Časom sa pocit hladu otupí a čoskoro zmizne úplne. Potom treba začať postupne zužovať potravinové okienko.

Navyše bez zníženia kalorického obsahu stravy. Už len dodržiavaním odporúčania, že raňajky by mali byť najkalorickejším a najvýdatnejším jedlom a počas dňa nezabúdajte piť viac teplých bylinkových čajov, zeleného čaju a čistej vody.

Podľa odborníkov na výživu je ideálna strava: výdatné raňajky o 8:00; o niečo menej silný obed o 12:00 a večera o 16:00.

Zaujal vás článok, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*