Šípky sú veľmi bohaté na vitamín C, takže sú najlepším posilňovačom imunity, odporúčajú sa pri prechladnutí a chrípke, ale uľahčujú aj boj s jesennou únavou a vyčerpanosťou.
Majú tiež vysoký obsah vitamínu B, vitamínu A, flavonoidov a minerálov, čistí telo od toxínov, má protizápalové účinky a pomáha udržiavať zdravé močové cesty.
Šípky sa odporúča zbierať po prvých mrazoch, koncom októbra, keď sa plody sfarbia do tmavočervena. Vyhnite sa zberu na frekventovaných cestách a zberajte šípky na okraji lúk a lesov. Keď ich dostanete domov, umyte ich, odstráňte stopky, čerstvé bobule rozrežte na polovicu a osušte.
Môžete si z nich pripraviť aj čerstvý čaj
- Do 300 ml vody vhoďte 5-10 šípok, priveďte do varu, potom stiahnite z ohňa, prikryte a nechajte 15 minút lúhovať. Potom nápoj preceďte a vypite. Je bezpečné konzumovať 1-2 šálky denne, najmä v zime.
Môžete si tiež ľahko vyrobiť šípkový sirup:
Zloženie:
- 2 litre vody
- 70 dkg čerstvých šípok
- 80 dkg cukru
- 1 čajová lyžička kyseliny vínnej
Príprava:
- Odrežte oba konce šípok, dôkladne ich umyte a nakrájajte. Pridajte vodu, priveďte do varu a varte na miernom ohni pol hodiny.
- Odstavte z ohňa, nechajte dva dni odstáť, potom sceďte a pridajte cukor. Túto cukrovú šťavu mierne zahrejte, ale nevarte ju.
- Horúce nalejte do sterilizovaných pohárov, na vrch každého dajte štipku salicylu.
Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho aj s Vašimi priateľmi. 🙂
Leave a Reply