Psyllium, tiež známy ako skorocel indický, je bylina pôvodom z Indie. Drvením vonkajších šupiek plodov sa získava prášok, ktorý je skvelým zdrojom rozpustnej vlákniny. Rozpustná vláknina pomáha pri rôznych črevných problémoch a znižuje hladiny LDL cholesterolu. Reguluje tiež chuť do jedla a vstrebávanie tukov.
Rozpustná vláknina pomáha zmierniť zápchu a hnačku, rovnako ako nadúvanie a plynatosť, spoločné príznaky syndrómu dráždivého čreva. Pomáha aj pri ďalších ochoreniach, ako je diabetes, obezita, rakovina hrubého čreva či ateroskleróza.
Pravidelná konzumácia skorocelu indického znižuje koncentráciu faktoru zrážanlivosti v krvnom obehu, známeho ako fibrinogén. Fibrinogén mení bielkoviny na vlákna, ktoré zachytávajú zrazeniny, ktoré potom upchávajú tepny.
Uspokojí vašu chuť k jedlu
Po užití nasaje vodu, čím zväčší svoj objem a vytvorí hmotu podobnú želatíne. Táto hmota potom pracuje ako stierka, ktorá čistí črevo od odpadu. Najlepšie je psyllium užiť 30 minút pred jedlom, aby malo čas vo vašom žalúdku narásť.
Vďaka veľkému objemu dokáže uspokojiť chuť k jedlu. Po najedení sa znižuje hladina hormónu s názvom ghrelin, ktorý stimuluje hlad. Ak pridáte psyllium do svojho smoothie, žalúdok rozpozná jeho hutnú konzistenciu a hladina grelinu klesne. Psylliové doplnky vo forme kapsúl však nemusia mať rovnaký účinok.
Pokračovanie článku na druhej strane >
Leave a Reply