Recept na bezlepkovú, nadýchanú piškótu, z ktorej si pripravíte akýkoľvek chutný koláč alebo tortu!

Recept na nadýchanú bezlepkovú piškótu na formu s priemerom 21 cm (výška 8-9 cm) alebo formu 22-24 cm (výška 6-7 cm)

  • 5 vajec, veľké XL
  • 2/3 šálky cukru (160 g)
  • 175 g krémového, bezlepkového pudingu (5 x 35 g)
  • 2 polievkové lyžice ryžovej múky * (55 g)
  • * Ryžovú múku je možné nahradiť akoukoľvek inou bezlepkovou múkou. Rozhodla som sa pre ryžovú pre jej neutrálnu chuť a ľahkosť.

Postup:
  1. Dno pripravenej formy vyložte papierom na pečenie. (Ak sa rozhodnete pre tortovú formu 21-22 cm, oplatí sa vyložiť aj boky papierom, pretože piškóta veľmi rastie).
  2. Rúru vyhrejeme na 165 stupňov Celzia, horný a dolný ohrev, bez horúceho vzduchu.
  3. Vajíčka (vybraté z chladničky aspoň hodinu pred pečením) vložte do misky mixéra. Potom pridajte cukor. Šľaháme na vysokej rýchlosti aspoň 15 minút. Môže to byť aj o niečo dlhšie.
  4. V tomto čase do misy dáme pudingový prášok a ryžovú múku. Veľmi dôkladne ich premiešame.
  5. Keď je pena z vajec a cukru hotová, odstavíme mixér a pridáme 2-3 lyžice pudingového prášku zmiešaného s múkou.
    Dôležité: suché ingrediencie (pudingový prášok + ryžová múka) preosejeme do peny, pretože obe tieto suroviny majú tendenciu sa zhlukovať, čo sťažuje ich miešanie. Dôkladne, ale jemne premiešame, aby sme nezničili penu. Prestaneme miešať hneď, ako uvidíme
    že suché ingrediencie boli zmiešané.
  6. Hotové cesto vylejeme do pripravenej formy a pečieme asi 40-45 minút. (Všeobecné pravidlo je, že čím je piškóta nižšia, tým je jej pečenie kratšie. Ak sa teda rozhodnete pri väčšej forme sa môže čas pečenia mierne skrátiť).
  7. Po upečení necháme piškótu vo forme, kým úplne nevychladne. Keď cesto vychladne, vyberieme ho z formy a odstránime papier.
    Ak idete robiť tortu z piškóty, tortu treba upiecť 1-2 dni pred výrobou torty.
Príjemne pečenie a dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*