Recept na hrnčekový perník, jednoduchý, lacný a zostane čerstvý a mäkký celé týždne!

Je tak jednoduché s tým pracovať, je to úžasné. Miesenie je neuveriteľne rýchle a výsledkom je maslovo jemné, ľahko rozťahovateľné cesto, ktoré sa nelepí.

A po desiatich minútach pečenia sa už naozaj môžeme zahryznúť do jemných medovo-korenených koláčikov, ktoré sú  príjemne sladké.

A zostanú v krabici od sušienok, kým ju nezjeme. Je tu jedno tajomstvo, musíte prísne dodržiavať DESAŤ minútovú dobu pečenia!!! 

Vyrobíte 100-150 kusov perníkov, podľa veľkosti použitých foriem. Pôvodný recept bol uverejnený pod názvom “Mäkký med” v Ramovej knihe Vianočné koláče.

Štandardom je bežný 2,5 dl hrnček

Ingrediencie:

  • 8 šálok hladkej múky (presne 1 kg)
  • jeden a pol šálky práškového cukru
  • 3 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 polievková lyžica zmesi perníkového korenia
  • 30 dkg margarínu alebo masla (ja som použila margarín)
  • 1 hrnček medu
  • 3 vajcia

Príprava

  1. Vo veľkej mise zmiešajte múku, práškový cukor, korenie a sódu bikarbónu.
  2. Potom pridajte mierne rozpustený margarín. U mňa to vyzeralo tak, že som na kocky nakrájaný margarín trochu odtočila v mikrovlnke a vybrala som ho, keď sa práve začal topiť. Na vrch môže ísť aj med a vajíčka.
  3. Potom si vezmeme vidličku a všetko premiešame. Miešala som, kým sa múka nahrubo nezmiešala s lepivými hmotami. Trvalo mi to maximálne minútu.
  4. Potom som ho ručne vymiesila na homogénne cesto, následne rozdelila na tri rovnaké časti.
  5. Potom som prvú várku cesta rozvaľkala na dobre pomúčenej doske cca. na hrúbku pol centimetra (môže byť aj menej, ale budú také nafúknuté), potom vykrajovátkom z cesta vykrajujeme požadované tvary.
  6. Vyložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov (pečenie zdola) presne desať minút. Desať minút, nie viac!

Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*