Je tak jednoduché s tým pracovať, je to úžasné. Miesenie je neuveriteľne rýchle a výsledkom je maslovo jemné, ľahko rozťahovateľné cesto, ktoré sa nelepí.
A po desiatich minútach pečenia sa už naozaj môžeme zahryznúť do jemných medovo-korenených koláčikov, ktoré sú príjemne sladké.
A zostanú v krabici od sušienok, kým ju nezjeme. Je tu jedno tajomstvo, musíte prísne dodržiavať DESAŤ minútovú dobu pečenia!!!
Vyrobíte 100-150 kusov perníkov, podľa veľkosti použitých foriem. Pôvodný recept bol uverejnený pod názvom “Mäkký med” v Ramovej knihe Vianočné koláče.
Štandardom je bežný 2,5 dl hrnček
Ingrediencie:
- 8 šálok hladkej múky (presne 1 kg)
- jeden a pol šálky práškového cukru
- 3 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 polievková lyžica zmesi perníkového korenia
- 30 dkg margarínu alebo masla (ja som použila margarín)
- 1 hrnček medu
- 3 vajcia
Príprava
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, práškový cukor, korenie a sódu bikarbónu.
- Potom pridajte mierne rozpustený margarín. U mňa to vyzeralo tak, že som na kocky nakrájaný margarín trochu odtočila v mikrovlnke a vybrala som ho, keď sa práve začal topiť. Na vrch môže ísť aj med a vajíčka.
- Potom si vezmeme vidličku a všetko premiešame. Miešala som, kým sa múka nahrubo nezmiešala s lepivými hmotami. Trvalo mi to maximálne minútu.
- Potom som ho ručne vymiesila na homogénne cesto, následne rozdelila na tri rovnaké časti.
- Potom som prvú várku cesta rozvaľkala na dobre pomúčenej doske cca. na hrúbku pol centimetra (môže byť aj menej, ale budú také nafúknuté), potom vykrajovátkom z cesta vykrajujeme požadované tvary.
- Vyložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov (pečenie zdola) presne desať minút. Desať minút, nie viac!
Dobrú chuť!
Leave a Reply