Recept na jablkový koláč s orechami a karamelom: Je to kombinácia jednoduchosti a bohatej chuti.

Tento jednoduchý, ale zároveň lahodný koláč je hitom. Spojuje sviežu chuť jabĺk so sladkým karamelom a chrumkavými orechmi, čo ho robí ideálnym pre jesenné dni.

Základné ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla (môže byť aj rastlinné)
  • 80 g práškového cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na náplň:

  • 4 stredne veľké jablká (najlepšie kyslé, ako Granny Smith)
  • 100 g vlašských orechov (nasekaných)
  • 50 g cukru (na karamel)
  • 100 ml karamelovej polevy (môže byť kúpená alebo domáca)

Postup

  1. Príprava cesta:
    • V miske zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, prášok do pečiva a soľ.
    • Pridajte nakrájané maslo a vajce, a vypracujte cesto. Môžete použiť mixér alebo ruky.
    • Cesto zabalte do fólie a dajte ho do chladničky aspoň na 30 minút.
  2. Príprava jabĺk:
    • Jablká umyte, olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
    • V miske zmiešajte jablká s nasekanými vlašskými orechmi a 50 g cukru.
  3. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku asi 0,5 cm.
    • Cesto preložte do vymastenej formy na koláč (s priemerom 24 cm) a vytvorte okraj.
    • Na cesto rozložte jablkovú zmes s orechmi.
  4. Karamel:
    • V malom hrnci rozohrejte cukor, kým sa neroztopí a nezíska karamelovú farbu. Buďte opatrní, aby ste ho nespálili.
    • Karamel opatrne prelejte cez jablkovú zmes.
  5. Pečenie koláča:
    • Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, kým nie je cesto zlatisté a jablká sú mäkké.
  6. Podávanie:
    • Nechajte koláč vychladnúť pred podávaním. Môžete ho podávať teplý alebo studený, skvelý je aj s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky.

Tento jablkový koláč s orechami a karamelom je ideálny na rodinné oslavy, jesenné stretnutia a víkendové pečenie. Prajem vám veľa šťastia pri pečení a dúfam, že sa vám podarí vytvoriť úžasný dezert!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*