Recept na lahodný jablkovo-orechový koláč: Budete v siedmom nebi!


Ingrediencie
Krehké pečivo:
  • 500 g pšeničnej polohr. múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 200 g masla
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany 18%
  • 1½ – 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • 2 lyžice prášku do pečiva
  1. Všetky ingrediencie dáme do misky a miesime, kým nebudú hladké, súdržné. Potom dáme na 60 minút do chladničky. Po 60 minútach rozdeľte na 3 rovnaké časti a vytvorte 3 pláty s rozmermi 22×33 cm.Vrch plátov popicháme vidličkou a pečieme v rúre predhriatej na 190 °C na strednej priečke 8 minút. Teplota pečenia horného/spodného ohrevu 190°C.
Oriešková hmota:
  • 2 šálky (230 g) lúpaných vlašských orechov
  • ⅔ pohára | 160 ml mlieka 1,5%
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžice liehu (alebo rumu)
  • 200 g masla
Jablková hmota:
  • 1500 g kyslých jabĺk
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 1½-2 čajové lyžičky želatíny
Punč:
  • 150 ml silného čaju
  • 1 lyžička cukru
  • 2 polievkové lyžice liehoviny
Čokoládová poleva:
  • 2 lyžice tmavého kakaa
  • 50 g masla
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 2 polievkové lyžice vody
Posýpka:
  • 2-3 polievkové lyžice kokosových hoblín

Aranžovanie plniek z krehkého cesta

Spodné cesto nenamáčame punčom. Na to dáme rovnomernú vrstvu jablkovej hmoty, potom na hmotu dáme 2. plát krehkého cesta, ktoré dobre namočíme punčom. Potom dáme do rovnomernej vrstvy orechovú hmotu, ktorú prikryjeme poslednými 3. plátom krehkého cesta, ktprý tiež namočíme punčom. Potom urobíme čokoládovú polevu a potrieme ňou vrch. Polevu posypte kokosovými hoblinkami a hotové cesto dajte do chladničky minimálne na 6 hodín, ale oplatí sa počkať do druhého dňa, lebo vtedy je to najlepšie 🙂 Nech sa páči 🙂

Postup si môžete pozrieť aj v priloženom videu:

Dobrú chuť 🙂
Ak sa Vám tento recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*