Recept na najlepší makový koláč: S jemným cestom a tou najúžasnejšou plnkou…

Budeme potrebovať:

CESTO:
50 g masla
1/2 polievkovej lyžice cukru
štipka soli
1 vajce
100 ml mlieka
300 g hladkej múky (v závislosti od druhu múky sa môže množstvo meniť)

NÁPLŇ:
250 g maku
150 g cukru
150 g masla

Postup:

Najprv si pripravíme cesto, ktoré je hotové veľmi rýchlo a výhodou je i to, že nemusíme čakať, kým vykysne. Roztopíme si všetok objem masla (50 g ide do cesta, ďalších 150 g je určených na namazanie cesta). Keď je maslo roztopené, 50 g určených na vytvorenie cesta si zmiešame so štipkou soli a cukrom. Následne k tomu pridáme 100 ml mlieka a znova premiešame. Potom si k maslu s mliekom pridáme vajce, ktoré pomocou vidličky alebo kuchynskej metličky rozšľaháme, kým získame jednoliatu zmes. Na záver pridáme preosiatu múku, ktorú zmiešame so zvyškom zmesi a začneme miesiť cesto. Cesto by malo byť mäkké a poddajné, no nemalo by sa po dôkladnom vymiesení lepiť. Podľa vlhkosti a kvality múky ale i podľa veľkosti vajíčka sa môže množstvo múky potrebnej na vymiesenie cesta líšiť. 300 g múky uvedenej v recepte sa môže znížiť na 280 g, no možno jej budete potrebovať viac (aj 340 g).

Pokračovanie článku na druhej stránke >

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*