Recept na najlepší makový koláč: S jemným cestom a tou najúžasnejšou plnkou…

Pred ďalším pokračovaním je potrebné si opražiť mak. Všetok vysypeme na suchú panvicu a necháme ho na malom plameni zohriať, pričom ho občas premiešame. Keď začne rozvoniavať (asi po 4 až 5 minútach), stiahneme ho zo sporáka a necháme trošku vychladnúť. Potom k nemu primiešame cukor a všetko dobre zamiešame.

Pripravené cesto si potom na pracovnej doske posypanej múky rozvaľkáme na tenký plát. Z daného množstva by ste mali vytvoriť cesto hrubé nie viac ako 3 mm a jeho veľkosť by mala byť približne 50 x 45 cm. Na tenko vyvaľkané cesto následne celé natrieme roztopeným maslom. Potom ho posypeme asi polovicou pripraveného maku s cukrom po celej ploche. Následne cesto preložíme tak, že si ho pomyselne rozdelíme na 3 zvislé pásy. Ľavú a pravú časť potom preložíme smerom k stredu, čím vytvoríme plochu, ktorá nie je posypaná makom. Následne cesto znovu natrieme maslom a potom posypeme makom. Teraz cesto preložíme na polovicu (znova zvislo). Znovu natrieme maslom a posypeme makom a posledný krát preložíme, tentokrát na priečne na polovicu tak, aby sme vytvorili takmer štvorec.

Prekladaný makový zákusok dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a môžeme ho ešte posypať makom. Pečieme asi 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Zákusok je upečený, keď sa na ňom vytvorí kôrka so zlatistým nádychom. Po upečení ho vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť, inak by sa nám zle krájal. Vychladený zákusok krájame na kúsky a môžeme ho posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*