Táto vianočka je naozaj luxusná, mäkučká a krásne jemná. Za to môže práve šľahačkové cesto!
Ingrediencie:
500 g hladkej múky
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 bal. sušeného droždia
50 g cukru práškového
1 bal. vanilkového cukru
štipku soli
2 vajcia
1 bielok
100 – 150 g hrozienok namočených v rume
Na potretie:
žĺtok
Postup prípravy:
Múku preosejeme a pridáme i ostatné sypké prísady. Potom pridáme vajcia, bielok a smotanu s hrozienkami.
Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto.
Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Potom cesto rozmiesime v rukách a rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých chvostov chcete pliesť.
Vianočku môžete pliesť z dvoch chvostov alebo ja robím základ z troch (úpletov ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.
Potom preložíme na plech vyložený papierom a necháme ešte pokysnuť.
Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je potrebné sledovať.
Dobrú chuť!
Leave a Reply