Recept na najlepšiu šľahačkovú bábovku! Už ju viac v obchode kupovať nebudete…

Táto vianočka je naozaj luxusná, mäkučká a krásne jemná. Za to môže práve šľahačkové cesto!

Ingrediencie:

500 g hladkej múky
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 bal. sušeného droždia
50 g cukru práškového
1 bal. vanilkového cukru
štipku soli
2 vajcia
1 bielok
100 – 150 g hrozienok namočených v rume

Na potretie:

žĺtok

Postup prípravy:

Múku preosejeme a pridáme i ostatné sypké prísady. Potom pridáme vajcia, bielok a smotanu s hrozienkami.

Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto.

Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.

Potom cesto rozmiesime v rukách a rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých chvostov chcete pliesť.

Vianočku môžete pliesť z dvoch chvostov alebo ja robím základ z troch (úpletov ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.

Potom preložíme na plech vyložený papierom a necháme ešte pokysnuť.

Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je potrebné sledovať.

Dobrú chuť!

Pokračovanie >

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*