Recept na pravý maďarský guláš: Až ho vyskúšate, inak ho už robiť nebudete…

Postup:

Každý guláš sa pripravuje spôsobom rovnakého pomeru mäsa a cibule. Inak to nie je ani pri maďarskom guláši, avšak pomer berieme objemovo, nie váhovo! Preto si do dvoch misiek zvlášť nakrájame mäso a cibuľu. Pri použití veľkého množstva cibule môže byť guláš príliš sladký.

Cibuľu si nakrájame na menšie kúsky a osmažíme ju na oleji alebo bravčovej masti a na miernom ohni. Smažíme ju, kým nepustí šťavu a nechytí farbu. Môžete ju nechať jemne skaramelizovať. Potom pridáme čerstvo nakrájané paradajky. Dobré sú aj paradajky z plechovky, ktoré sú olúpané a čerstvé. Dusíme kým nezískame červenú kašu a tekutinu nechávame odpariť.

Do vzniknutej kaše, ako základu, pridáte mletú sladkú papriku a mletú pálivú papriku. Pridáte už pripravené nakrájané mäso a restujeme za stáleho miešania až kým sa mäso nezatiahne. Do mäsa pridáte soľ. Následne môžete pridať podľa chuti zelenú papriku, ktorá zvýrazňuje vôňu a ak máte radi pikantné veci, tak pridajte nakrájané feferónky alebo čili papričky. Podlejeme trochou vody, premiešame, zakryjeme kastról a necháme guláš dusiť na miernom ohni.

Vodou podlievajte postupne, pravidelne premiešajte a sledujte, aby vrela. Mäso dusíte, dokiaľ nie je mäkké a ak ste použili hovädzie mäso, tak príprava trvá asi 2 hodiny, kedy sa po tomto čase odparí prebytočná tekutina, guláš sa zahustí sám a mäso je krehké.

K maďarskému gulášu môžete podávať halušky alebo ako je u nás zvykom, domáce biele knedle.

Prajeme Vám dobrú chuť.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*