Rumunská gurmánska polievka: Je to skutočná lahôdka pre jazýčky, ktorá vás nadchne bohatstvom chutí a vôní.

Hľadáte originálny nápad na večeru? Nudia vás tradičné polievky? Mám pre vás návrh, ktorý vás určite prekvapí – rumunská ciorba.

Keď si spomenieme na rumunskú kuchyňu, predstavíme si malebnú krajinu, bohatú tradíciu a jedinečné chute.

Jedným z najznámejších jedál tejto kuchyne je ciorba – výživná polievka s jemne kyslou chuťou, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších gurmánov.

Ciorba je skutočným symbolom rumunskej kulinárskej rozmanitosti, ktorá je výsledkom vplyvov tureckých, balkánskych a miestnych tradícií. Čím je táto polievka taká výnimočná?

Ciorba, ktorej názov pochádza z tureckého slova „Çorba“, je kulinárskym fenoménom, ktorý spája jednoduchosť a bohatstvo chutí.

Rumunská kuchyňa nemá na toto jedlo jeden prísny recept – každý región a dokonca aj každá rodina má svoju vlastnú verziu. V ciorbe nájdete takmer všetko: od zeleniny, cez rôzne druhy mäsa, až po ryžu, cestoviny a sypané knedle.

Jednou z najobľúbenejších odrôd je ciorba de perisoare alebo polievka s mäsovými guľkami. Jej kyslá chuť získaná vďaka citrónovej šťave alebo kyslej kapuste dokonale vyvažuje aromatické zložky.

Zaujímavé je, že v niektorých verziách sa pridávajú surové vaječné žĺtky, ktoré dodávajú miske charakteristickú farbu a dodatočnú zamatovosť.

Ako si ju pripraviť doma?

Chcete vyskúšať ciorbu, ale neviete, kde začať? Príprava tejto polievky nie je vôbec zložitá. Na prípravu klasickej ciorby de perisoare potrebujete niekoľko jednoduchých ingrediencií. Tu je recept:

Ingrediencie:

  • 1 liter mäsového vývaru (najlepšie jahňacieho alebo hovädzieho)
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2-3 paradajky
  • 1 červená paprika
  • 1 zemiak
  • polovica cibule koreňového zeleru
  • 2 citróny
  • 25 dkg mletého mäsa (jahňacie alebo hovädzie)
  • 5 dag varenej ryže
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti
  • múka na obaľovanie mäsových guľôčok

Príprava:

  1. Vo veľkom hrnci zohrejeme mäsový vývar. Pridajte nakrájanú cibuľu, nakrájanú mrkvu, kocky paradajok, papriku, zemiak a zeler.
  2. Citróny vydrhnite, nakrájajte na plátky a tiež vhoďte do hrnca. Všetko privedieme do varu a varíme asi 20 minút.
  3. Medzitým si pripravíme fašírky: mäso zmiešame s uvarenou ryžou, petržlenovou vňaťou, soľou a korením. Vytvarujte malé guľky a obaľte ich v múke.
  4. Pridajte fašírky do vriacej polievky a pokračujte vo varení ďalších 30 minút. Občas premiešame, aby sa ingrediencie dobre spojili.
  5. Hotovú ciorbu najlepšie podávame s chrumkavým, čerstvo upečeným chlebom. Pridaním kyslej smotany alebo nakladanej papriky ešte viac zdôrazníte jeho jedinečnú chuť.

Prečo sa oplatí vyskúšať ciorbu?

Ciorba nie je len polievka – je to esencia rumunskej tradície a pohostinnosti. Jeho jedinečná chuť robí z každého sústa cestu do malebných Karpát a čarovných dediniek Rumunska.

Oceniť sa oplatí jeho rozmanitosť a otvorenosť experimentom – vďaka tomu si môžete recept prispôsobiť vlastným preferenciám pridaním obľúbených ingrediencií alebo zmenou pomerov korenín.

Rumunská ciorba dokazuje, že jednoduché jedlá môžu byť neuveriteľne bohaté na chuť a nutričnú hodnotu.

Vyskúšajte to vo svojej kuchyni a uvidíte, prečo Rumuni tak radi jedia túto tradičnú pochúťku. Ktovie, možno sa stane aj jedným z vašich obľúbených jedál?

Zdieľajte tento zaujímavý recept aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*